ГоловнаСвіт

Американський суд відмовився видаляти фразу "In God We Trust" з доларових банкнот

У відповідь на претензії атеїстів суд відповів, що фраза є традиційним гаслом.

Американський суд відмовився видаляти фразу "In God We Trust" з доларових банкнот
Фото: uz.utro.news

Апеляційний суд міста Сент-Пол (Міннесота) відхилив скаргу 29 осіб, які вимагали видалити з доларових банкнот і монет фразу In God We Trust (Ми віримо в Бога), яка стала національним гаслом, повідомляє Reuters.

Група атеїстів у своєму позові вказала, що свобода віросповідання гарантується першою поправкою до Конституції США і що гасло суперечить цій поправці. На думку позивачів, свобода віросповідання передбачає право не вірити в Бога, відтак гасло порушує права невіруючих громадян країни.

Суддя Реймонд Грюндер не погодився з позивачами. Він послався на постанову Верховного суду від 2014 року, який відхилив скаргу на читання молитви перед засіданнями законодавчих зборів у штаті Небраска. Верховний суд тоді зазначив, що молитва вже стала традицією.

За словами Грюндера, гасло на банкнотах не суперечить законодавству і узгоджується з поглядами на свободу віросповідання минулих поколінь.

Інтереси позивачів у суді представляв адвокат Майкл Ньюдоу, відомий своїми антиклерикальними поглядами. Раніше він уже намагався виключити фразу In God We Trust. У 2010 році він програв суд, намагаючись скасувати згадку про Бога з клятви вірності прапору США.

Фраза "Ми віримо в Бога" вперше з'явилася на монетах у 1864 році під час Громадянської війни, коли багато американців у пошуках захисту активно зверталися до релігії. У 1956 році президент Двайт Ейзенхауер підписав закон, який затвердив словосполучення In God We Trust національним гаслом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram