ГоловнаСвіт

Telegram зможе передавати спецслужбам інформацію про своїх користувачів (оновлено)

Дуров заявив, що "звернення від російських служб не розглядаємо".  

Telegram зможе передавати спецслужбам інформацію про своїх користувачів (оновлено)
Фото: ferra.ru

Месенджер Telegram змінив політику конфіденційності й уможливив передачу спецслужбам Росії особистих даних користувачів за рішенням суду. Про це повідомляє "Новая газета".

"Якщо Telegram отримує судове розпорядження, яке підтверджує, що Ви підозрюєтеся в тероризмі, то ми можемо розкрити Вашу IP-адресу і номер телефону відповідним спецслужбам. На цей момент таких ситуацій не було", - йдеться в пункті 8.3 Політики конфіденційності месенджера.

У Telegram зазначають, що якщо такий випадок раптом станеться, то інформацію про це буде опубліковано на спеціальному каналі Transparency, куди що півроку будуть викладати звіти про звернення спецслужб.

При цьому адвокат месенджера, керівник Міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков зазначає, що це рішення не є результатом переговорів з владою будь-якої країни, оскільки Telegram давно бореться з тероризмом і блокує підозрілі канали та чати.

"Ми як представники Telegram ніколи не заперечували права і навіть обов'язку влади боротися з тероризмом, навпаки, пропонували саме такий цивілізований шлях - судовий запит в обмін на розкриття. І навіть не листування, а тільки IP і телефон. Баланс інтересів національної безпеки і недоторканності приватного життя слід віднайти. Telegram пропонує свій варіант. ФСБ не пропонувала нічого", - додав Чиков.

Оновлення. Засновник Telegram Павло Дуров заявив, що поновлення в політиці конфіденційності не стосуються ситуації в Росії.

"У Росії від Telegram вимагають не номер і IP адреси терористів за рішенням суду, а щось принципово інше - доступ до повідомлень, причому всіх користувачів. Telegram у Росії поза законом; щодня блокуються сотні IP-адрес у спробах припинити доступ до сервісу. У зв'язку з цим будь-які звернення від російських служб ми не розглядаємо", - запевнив він.    

Нагадаємо, Роскомнагляд направив Apple лист з вимогою припинити поширення на території РФ програми Telegram в AppStore, а також заблокувати розсилку пуш-повідомлень месенджера. Російське відомство також зверталося до магазинів з вимогою видалити програму з доступу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram