ГоловнаСвіт

Президенти Сербії і Косова виступили за зміну кордону між країнами

Жоден з президентів чітко не визначив, про який кордон йдеться.

Президенти Сербії і Косова виступили за зміну кордону між країнами
Александр Вучич (слева), Хашим Тачи (справа)
Фото: EPA\UPG

Президенти Сербії і Косова Олександр Вучич і Хашим Тачі в суботу, 24 серпня, на панельній дискусії в Австрії заявили, що розглядають зміни кордонів обох країн для досягнення історичного мирного врегулювання і закликали Європейський Союз надати ключову підтримку їхнім зусиллям.

Про це пише Politico.

Жоден з президентів чітко не визначив, про які кордони йдеться. Найчастіше обговорюваний сценарій полягає в тому, що частина північного Косова, населена в основному сербами, перейде Сербії, а населена в основному албанцями Прешевська долина в Сербії стане частиною Косова, йдеться в матеріалі.

"Косово має намір досягти зобов'язуючої юридичної угоди з Сербією. Час зробити це зараз. У нас є невелике вікно можливостей. Це не легко. Це дуже, дуже складно. Ось чому всі повинні підтримати це", - зазначив президент Косова Хашим Тачі.

Він додав, що "країни нашого регіону, держави-члени ЄС або інші країни світу не повинні протистояти або боятися потенційної мирної угоди між Косовом і Сербією, навіть якщо така угода буде включати корекцію меж".

Президент Сербії Олександр Вучич розкритикував міжнародну реакцію на ідею зміни кордонів, заявивши, що західні уряди хочуть нав'язати свою волю албанцям і сербам.

"Чому вас так турбує те, що ми робимо? Ми робимо щось для майбутнього сербів і албанців. І ми повинні дбати про себе, нікому не завдаючи шкоди, не впливаючи на інших в регіоні", - сказав він.

Косово і Сербія почали обговорювати ідею зміни кордону кілька тижнів тому. Але заяви президентів в суботу стали першими, коли вони відкрито висловилися стосовно цієї ідеї перед міжнародною спільнотою, йдеться в матеріалі, зазначено в статті.

Видання зазначає, що своїми заявами президенти поставили Євросоюз в складне становище. Лідери ЄС давно виступають проти змін кордонів на тій підставі, що вони можуть привести до перерозподілу інших кордонів на Балканах і ймовірно відродити етнічне насильство воєн 1990-х років.

Єврокомісар з політики сусідства та переговорів про розширення ЄС Йоханнес Хан, який теж був присутній на дискусії, зайняв дипломатичну позицію, заявивши, що на цьому етапі переговорів між країнами нічого не можна виключати, проте закликав лідерів забезпечити, щоб будь-яка угода не дестабілізувала балканський регіон.

У свою чергу, президенти Сербії і Косова закликали ЄС і США дозволити їм досліджувати довгий час табуйовану тему кордонів.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Вони прагнуть стати членами ЄС, а для цього вони повинні вирішити територіальні суперечки.

Вашингтон заявив, що не втручатиметься в переговори з обміну територією між Сербією і Косово, пише видання.

Нагадаємо, раніше в Сербії екстрено збирався Радбез через загострення у відносинах з Косовом. Влада була стурбована інформацією про можливе проголошення автономії.

Косово проголосило незалежність в односторонньому порядку в лютому 2008 року. Суверенітет Косова визнали більш ніж 110 країн світу, в тому числі США і більшість держав ЄС. Україна не визнає незалежність Косова і не має з цим регіоном дипломатичних відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram