ГоловнаСвіт

Помер американський сенатор Джон Маккейн

Політик страждав від агресивної форми раку головного мозку.

Помер американський сенатор Джон Маккейн
Фото: EPA/UPG

Американський сенатор Джон Маккейн помер на 82-му році життя.

Про це повідомив "Голос Америки" з посиланням на його офіс.

Джон Маккейн страждав від агресивної форми раку головного мозку. Інформація про те, що у нього діагностували рак, з'явилася в американській пресі ще влітку 2017 року. Деякий час після цього Джон Маккейн ще продовжував вести активну політичну роботу в сенатському комітеті у справах збройних сил.

Джон Маккейн ріс в сім'ї спадкових військових, його дід і батько були адміралами військового флоту. Маккейн брав участь у В'єтнамській війні в ролі пілота винищувача. Його літак був збитий, після чого він п'ять років провів у полоні, де піддавався тортурам.

У 2008 році він балотувався в президенти США, але програв Бараку Обамі.

Сенатор був активним прихильником жорстких санкцій проти путінського режиму і говорив росіянам, що він "більш проросійський ніж той режим, який погано керує вами сьогодні", оскільки російська влада "не поважає вашу гідність, переслідує, погрожує і забороняє організації, що захищають ваше право на самоврядування, а також заохочує процвітання корупції в ваших судах і в економіці, тероризує і навіть вбиває журналістів, які намагаються викривати їх корумпованість".

В останні місяці життя Маккейн також нерідко виступав з критикою президента США Дональда Трампа - в тому числі за його спільну прес-конференцію з президентом Росії Володимиром Путіним в Гельсінкі.

Сінді, вдова Джона Маккейна, написала в Твіттері в суботу: "Моє серце розбите. Мені так пощастило жити пригодою любові до цієї неймовірної людини протягом 38 років. Він помер так само, як він жив - за його власними правилами, в оточенні улюблених ним людей, в місці, яке він любив найбільше".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram