ГоловнаСвіт

Троє австралійських міністрів подали у відставку

Прем'єр Малколм Тернбулл скликає позачергові збори правлячої партії.

Троє австралійських міністрів подали у відставку
Прем*єр-міністр Австралії
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Австралії і лідер Ліберальної партії Малколм Тернбулл оголосив про скликання позачергових зборів партії 24 серпня. Голова уряду зробив це під час прес-конференції в Канберрі, пише Reuters.

Три ключових міністри уряду Австралії подали прохання про відставку, підтримавши вимогу про скликання позачергових зборів Ліберальної партії (ЛП) для "усунення невизначеності щодо керівництва". Міністр фінансів Матіас Кормань, міністр зв'язку і мистецтв Мітч Файфілд і міністр зайнятості й інновацій Мікеле Кеш заявили про це в четвер на спільній прес-конференції.

Втративши підтримку відразу трьох міністрів від ЛП, прем'єр-міністр і лідер партії Малколм Тернбулл може опинитися перед перспективою відставки вже сьогодні. Трьома годинами раніше колишній міністр внутрішніх справ ліберал Пітер Даттон заявив, що має намір удруге за три дні оскаржити лідерство Тернбулла в партії. На його думку, прем'єр-міністр не може розраховувати на підтримку більшості в партії і повинен поступитися лідерством. У зв'язку з цим Даттон звернувся до Тернбулла з вимогою зібрати однопартійців для повторного голосування вже сьогодні.

"Я попросив його скликати засідання, на якому я кинув би виклик керівництву Ліберальної партії", - написав Даттон. Його позицію поділяє частина міністрів чинного кабінету.

Прем'єр зазначив, що не має наміру виставляти свою кандидатуру, якщо на завтрашньому засіданні буде знову обговорюватися питання лідерства. "Я буду вважати це вотумом недовіри і не буду висувати свою кандидатуру", - сказав політик. Він зазначив, що негайно покине парламент у разі втрати лідерської позиції в партії.

Перед засіданням 24 серпня Тернбулл запропонував своєму головному суперникові, колишньому міністру внутрішніх справ Пітеру Даттону, провести зустріч, під час якої можна буде з'ясувати, чи достатньо в останнього однодумців, щоб ініціювати повторне голосування стосовно кандидатури лідера лібералів.

Нагадаємо, Тернбулл прийшов до влади в результаті партійного перевороту у вересні 2015 року. Колишній торговець-банкір Тернбулл щосили намагався залучити консервативних виборців і з мінімальною перевагою виграв вибори в 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram