ГоловнаСвіт

Facebook видалив 650 підозрілих сторінок, груп і акаунтів, пов'язаних з Росією та Іраном

Діяльність РФ сфокусовано на дезінформації про США, іранський вплив спрямовано на країни Близького Сходу.

Facebook видалив 650 підозрілих сторінок, груп і акаунтів, пов'язаних з Росією та Іраном
Фото: Depositphotos/MichalLudwiczak

Соціальна мережа Facebook видалила понад 650 сторінок, груп і акаунтів, які вважала "фальшивими", створеними Росією та Іраном для поширення дезінформації.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву компанії.

"Сьогодні були видалені кілька сторінок, груп і акаунтів за узгоджені недостовірні дії у Facebook та Instagram. Частина цієї діяльності належить до Ірану, інша частина - до Росії", - йдеться в заяві.

Зазначається, що діяльність Росії "пов'язана з російською розвідкою", вона сфокусована на поширенні дезінформації, орієнтованої на США.

"Ми видалили сторінки, групи й облікові записи, які можуть бути пов'язані з джерелами, котрі, як раніше встановив уряд Сполучених Штатів, є російськими військовими розвідувальними службами", - повідомляє Facebook.

Іранський вплив було спрямовано на країни Близького Сходу.

"Це дві різні кампанії, ми не виявили зв'язку чи координації дій між ними. Проте в їх ході використовувалася однакова тактика - створення мережі акаунтів, які ввводять в оману щодо того, хто вони, та що роблять", - наголошується в заяві.

Глава Facebook Марк Цукерберг заявив журналістам, що "безпека - це не те питання, яке можна вирішити цілковито".

"Наші противники просунуті, добре фінансуються, але ми зробили зрушення від активного до випереджувального виявлення, це - значна зміна, і з часом вона зробить Facebook безпечнішим", - зазначив він.

Нагадаємо, на початку серпня стало відомо про нові спроби вплинути на американські вибори у Facebook.  Із соцмережі були видалені 32 сторінки й акаунти, які, на її думку, брали участь у скоординованій політичній агітації та дезінформації перед проміжними виборами в США. В одній з віддалених сторінок було 290 тис. фоловерів.

Раніше конгресмени-демократи Комітету з розвідки Палати представників США опублікували копії проплачених "фабрикою тролів" публікацій у Facebook,створених для впливу на американські вибори 2016 року. У квітні соцмережа видалила близько 270 сторінок, створених цією «фабрикою".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram