ГоловнаСвіт

Політичне рішення про ЗВТ України і Ізраїлю прийнято, - ізраїльський міністр

До Києва в жовтні-листопаді планує приїхати прем'єр Нетаньяху.

Політичне рішення про ЗВТ України і Ізраїлю прийнято, - ізраїльський міністр
Зеэв Элькин
Фото: feldman-ecopark.com

Угода про зону вільної торгівлі України з Ізраїлем готова, підписання очікується в листопаді-жовтні цього року.

Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив міністр у справах Єрусалима і спадщини Держави Ізраїль, міністр з питань охорони навколишнього середовища Зєев Елькін.

"Сам договір уже завершено і, думаю, що в жовтні-листопаді він може вийти на формальне підписання", - сказав Елькін.

За його словами, політичне рішення про ЗВТ прийнято. Тепер готується текст договору трьома мовами, "потім буде їх перевірка, що обидві сторони розуміють однаково ці тексти, чи немає якихось лінгвістичних розбіжностей". "Тобто залишаються тільки формальні речі", - додав чиновник.

"Я думаю, що якби не було політичної волі лідерів обох країн, то переговори тим темпом, як вони йшли, тривали б ще 2-3 роки. Але керівництвом України і керівництвом Ізраїлю було прийнято політичне рішення прискорити переговори. І тому ми змогли прийти до результату", - додав міністр.

Елькін також повідомив, що попередньо підписання Угоди планується під час візиту прем'єр-міністра Нетаньяху в Київ у жовтні-листопаді цього року. "При цьому в Ізраїлі зараз усерйоз говорять про те, що буде оголошено дострокові парламентські вибори. Тому прем'єр по закордонах особливо їздити не буде, а займатиметься виборами. І природно Нетаньяху навряд чи зможе приїхати до Києва на підписання. Тож, можливо, будемо переносити процедуру підписання до нас", - додав він.

Ізраїльський міністр вважає, що цей договір, виходячи з досвіду з іншими країнами, дасть сильний поштовх розвитку взаємних економічних відносин. "Уже сьогодні ми майже повертаємося на передкризовий, до 2014 року, рівень товарообігу - тоді був мільярд доларів, у 2016 році було близько 900 млн доларів. А це важливий показник: незважаючи на те, що ми країна маленька, але навіть торговий оборот України з Канадою становить лише половину від цифри товарообігу з Ізраїлем. Тож у нас товарообіг більший, ніж у вас з Канадою", - сказав Елькін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram