ГоловнаСвіт

S&P і Moody's знизили рейтинги Туреччини

Країні прогнозують рецесію і високу інфляцію.

S&P і Moody's знизили рейтинги Туреччини
Фото: EPA/UPG

Рейтингові агентства S&P Global Ratings і Moody's знизили рейтинги Туреччини на тлі різкого ослаблення нацвалюти - ліри.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг в іноземній валюті Туреччини до "B+" з "BB-". Прогноз - "стабільний".

"Пониження довгострокових рейтингів відображає наші очікування, що надмірна волатильність курсу турецької ліри і прогнозоване у зв'язку з цим різке коригування платіжного балансу підірве економіку Туреччини. Ми прогнозуємо рецесію в країні наступного року", - відзначають експерти агентства.

Інфляція в Туреччині, за оцінками S&P, досягне піку на рівні 22% упродовж наступних чотирьох місяців і опуститься нижче за 20% тільки до середини 2019 року.

Аналітики S&P відзначають також, що різке ослаблення ліри щодо долара США чинить серйозний тиск на корпоративний сектор Туреччини, який має високе боргове навантаження, а також серйозно збільшує ризики фондування для турецьких банків.

Moody's знизило довгострокові рейтинги Туреччини до "Ba3" з "Ba2", завершивши, таким чином, перегляд, ініційований 1 червня 2018 року. Прогноз рейтингів - "негативний".

"Ключовим фактором, що сприяв зниженню рейтингів, є ослаблення державних інститутів Туреччини і пов'язане з цим погіршення передбачуваності політики влади", - йдеться в повідомленні агентства.

Ситуація ускладнюється підвищеними побоюваннями щодо незалежності центробанку, а також відсутністю чіткого і надійного плану усунення причин нещодавньої фінансової кризи.

"Жорсткість фінансових умов і ослаблення курсу ліри несуть у собі високі і зростаючі ризики в плані зовнішнього фінансування і, ймовірно, сприятимуть подальшому посиленню інфляції і підриватимуть економічне зростання, - йдеться в прес-релізі Moody's. - Ризики для платіжного балансу продовжують збільшуватися".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram