ГоловнаСвіт

Ілона Маска викликали в суд через плани викупити акції Tesla

Зараз Маску належать тільки 20% акцій Tesla.

Ілона Маска викликали в суд через плани викупити акції Tesla
Фото: Факти ICTV

Комісія з цінних паперів США спрямувала повістку до суду у Tesla Inc (TSLA.O) через плани глави компанії Ілона Маска зробити Tesla приватною, тобто викупити її акції у інших власників.

Також сумніви викликала заява Маска про те, що фінансування цього процесу вже забезпечено, передає Голос Америки.

7 серпня Маск написав у Twitter, що планує викупити акції Tesla по 420$.

Після цього акції компанії на біржі відразу ж підскочили з 340 до 370$. Це дало початок розслідування Комісії з цінних паперів. Комісія зажадала підтвердження про те, чи дійсно заплановане фінансування викупу акцій було забезпечено заявленими фінансовими ресурсами.

Кілька акціонерів компанії подали в суд на Ілона Маска. На їхню думку, метою Маска було спровокувати зростання ціни акцій.

Ймовірно, що твіт Маска порушив чинне законодавство щодо забезпечення фінансування у разі, коли інвестори введені в оману. У понеділок, 12 серпня, адвокати Маска заявили, що є підстави вважати, що у Маска дійсно було фінансування, але, можливо, він перебільшив, називаючи його "забезпеченим".

Раніше Маск повідомляв, що Суверенний фонд Саудівської Аравії може профінансувати викуп акцій Tesla, які перебувають у вільному обігу. "Саудівський Суверенний фонд неодноразово до мене звертався", - писав Маск у Twitter. Він підтвердив, що у фонду є "достатній капітал".

Втім, за словами Маска, він проводить переговори не тільки з цією організацією, але і з іншими інвесторами. Зараз Маску належать тільки 20% акцій Tesla. 10 серпня Суверенний фонд Саудівської Аравії, який контролює принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман, викупив від 3 до 5% акцій Tesla загальною вартістю близько $2 млрд.

Якщо Комісія з цінних паперів США встановить, що заяви Маска про забезпечене фінансування були маніпулятивними і помилковими, йому загрожують звинувачення в шахрайстві і кримінальна справа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram