ГоловнаСвіт

Ердоган оголосив бойкот американській електроніці в Туреччині

"Якщо в них є iPhone, то в іншому місці є Samsung".

Ердоган оголосив бойкот американській електроніці в Туреччині
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна бойкотуватиме електроніку зі США.

Про це пише державне новинне агентство "Анадолу".

"Якщо в них є iPhone, то в іншому місці є Samsung. У нас самих є Vestel", - заявив президент.

На думку Ердогана, саме США винуваті в обвалі курсу турецької ліри.

"Туреччина, безумовно, втрачає від зниження курсу нацвалюти. При цьому, безсумнівно, втрачають і ті, хто стоїть за спекуляціями на валютному ринку. Після того, як США не домоглися від Анкари бажаного дипломатичним шляхом і не змогли дестабілізувати ситуацію в Туреччині, вони вдалися до економічного тиску", - заявив президент.

За його словами, Туреччина - 17-та у світі за обсягом ВВП і 13-та - за паритетом купівельної спроможності, і в цьому криється причина ворожого ставлення до неї.

"Якщо будь-який місцевий або іноземний експерт проаналізує економічні показники Туреччини і поточний курс нацвалюти, то визнає наявність невідповідностей", - заявив він.

За словами Ердогана, Туреччина активізує імпортозаміщення. "Туреччина робитиме ставку на виробництво аналогів імпортованих товарів. При цьому ставка буде робитися і на виробництво ще якіснішої продукції, яку ми будемо експортувати", - сказав турецький лідер.

Нагадаємо, що дипломатичний конфлікт між Туреччиною і США пов'язаний зі справою американського пастора Ендрю Брансона, якого судять у Туреччині.

Мінфін США ввів санкції проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля і міністра внутрішніх справ країни Сулеймана Сойлу. Їм заборонено в'їзд у США, а їх американські активи підлягають заморожуванню. Президент США Дональд Трамп додатково вирішив підвищити мита на поставки алюмінію і сталі з Туреччини. Рішення було прийнято на підставі статті 232 "Закону про розширення торгівлі", яка передбачає додаткові тарифи на імпорт з країн, експорт яких становить загрозу для нацбезпеки США.

Американські санкції призвели до обвалу турецької ліри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram