ГоловнаСвіт

Прокуратура Румунії почала розслідувати застосування жандармерією сили до протестувальників

Отримано близько 30 заяв потерпілих від дій поліції.

Прокуратура Румунії почала розслідувати застосування жандармерією сили до протестувальників
Фото: EPA/UPG

У Румунії розпочато розслідування дій співробітників жандармерії на акціях протесту. Про це в понеділок, 13 серпня, повідомили представники військової прокуратури. За їх словами, отримано близько 30 заяв потерпілих від дій поліції, повідомляє Немецкая волна.

Всіх підозрюваних в порушенні закону допитають, наголосили в прокуратурі. В під час розслідування будуть вивчені звіти жандармів, а також відеозаписи, зняті співробітниками сил безпеки, журналістами та учасниками протестів.

10 серпня в Румунії пройшли демонстрації проти політики прем'єр-міністра Румунії Віоріки Денчіле. У Бухаресті на вулиці вийшли кілька десятків тисяч чоловік. Менші акції протесту відбулися в містах Сібіу і Тімішоара.

У столиці Румунії відбулися зіткнення з жандармерією, яка застосувала водомети і сльозогінний газ, понад 400 людей звернулися за медичною допомогою. Пізніше президент Румунії Клаус Йоханніс засудив поведінку поліцейських і зажадав пояснень від міністра внутрішніх справ.

У свою чергу, жандармерія назвала свої дії "відповідною" реакцією на поведінку демонстрантів. За словами жандармів, десятки протестувальників, перш за все футбольні фанати, кидали в них каміння і пляшки.

Вуличні акції протесту в Бухаресті і низці інших міст почалися в січні 2017 року після оприлюднення урядового декрету про декриміналізацію низки корупційних злочинів. У липні 2018 року президент за рішенням Конституційного суду звільнив голову Національного антикорупційного управління Лауру Ковеші. Її прихильники пов'язують атаку на Ковеші з розслідуванням випадків корупції серед членів правлячої Соціал-демократичної партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram