ГоловнаСвіт

Туреччина оголосила про екстрені заходи через обвал ліри

Місцеві банки пообіцяли мільярди доларів ліквідності.

Туреччина оголосила про екстрені заходи через обвал ліри
Фото: EPA/UPG

Центральний банк Туреччини в понеділок, 13 серпня, оголосив про введення екстрених заходів для захисту фінансового ринку і національної валюти, курс якої обвалився в п'ятницю в зв'язку з підвищенням американських мит.

Як повідомляє "Анадолу", регулятор прийняв рішення забезпечити фінансові організації необхідною ліквідністю за рахунок своїх резервів. Окрім того, ЦБ відкрив для банків можливість отримати валютні кредити терміном на місяць. Ліміт банківських гарантій в іноземній валюті для операцій з турецькою лірою підвищено з 7,2 млрд до 20 млрд євро. За певних умов ЦБ дозволив перевищувати ліміт валютних резервів для приватних банків, встановлений на рівні 50 млрд доларів.

Обсяг коштів, що виділяються фінансовим структурам у рамках заходів щодо стабілізації ринку, становитиме близько 10 мільярдів турецьких лір, 6 мільярдів доларів і 3 мільярди доларів у золоті.

"Починаючи з ночі 13 серпня, уряд спільно з банківськими структурами розпочав реалізацію плану, який дозволить підтримати реальний сектор, де найбільше відчувається вплив коливань курсу національної валюти", - заявив з цього приводу міністр казначейства і фінансів Туреччини Берат Албайрак.

Він гарантував, що заходи для захисту національної валюти не будуть стосуватися банківських вкладів: долари і євро не переводитимуть у ліру.

Зараз валютний курс у Туреччині перебуває на рівні близько 6,9 ліри за долар. З початку року турецька валюта втратила більш ніж 40% своєї вартості.

Нагадаємо, в п'ятницю, 10 серпня, президент США Дональд Трамп додатково вирішив підвищити мита на поставки алюмінію і сталі з Туреччини. Рішення було прийнято на підставі статті 232 "Закону про розширення торгівлі", яка передбачає додаткові тарифи на імпорт з країн, експорт яких становить загрозу для нацбезпеки США.

Перед цим Мінфін США ввів санкції проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля і міністра внутрішніх справ країни Сулеймана Сойлу в зв'язку зі справою американського пастора Ендрю Брансона, якого судять у Туреччині. Їм заборонено в'їзд у США, а їхні американські активи підлягають заморожуванню.

У результаті дій США курс ліри обвалився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram