ГоловнаСвіт

Ердоган пригрозив "розпрощатися" зі США

Заява прозвучала на тлі санкцій, які США запровадили проти Туреччини.

Ердоган пригрозив "розпрощатися" зі США
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у неділю виступив з промовою на зборах керівної Партії справедливості й розвитку в місті Трабзон, у ході якої різко розкритикував Сполучені Штати Америки.

"Ми кажемо прощавай тому, хто жертвує стратегічним партнерством і союзництвом із 81-мільйонною країною заради зв'язків з терористичною організацією", - цитує Ердогана агентство "Анадолу". Під терористичною організацією Ердоган має на увазі прихильників Фетхуллах Ґюлена, який мешкає в добровільному вигнанні в США.

"США намагаються пожертвувати 81-мільйонною Туреччиною заради пов'язаного з терористичною організацією пастора [Ендрю Брансон]. Не ображайтеся, але, будучи правовою державою, ми робимо те, що належить робити", - заявив президент Туреччини.

Ердоган додав, що всі "підступи недругів" Туреччини приречені на провал.

"Те, чого їм не вдалося досягти за допомогою провокацій і перевороту, вони тепер намагаються здійснити за допомогою фінансів. Це з упевненістю можна назвати економічною війною. Ми знову зіткнулися з політичною і підступною грою. З божою допомогою, ми подолаємо й це. Нерозумно вважати, що така країна може здригнутися через валютний курс", - заявив він.

Нагадаємо, що в п'ятницю, 10 серпня, президент США Дональд Трамп додатково вирішив підвищити мита на поставки алюмінію і сталі з Туреччини. Рішення було прийнято на підставі статті 232 "Закону про розширення торгівлі", яка передбачає додаткові тарифи на імпорт з країн, експорт яких становить загрозу для нацбезпеки США.

Перед цим Мінфін США запровадив санкції проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля і міністра внутрішніх справ країни Сулеймана Сойлу у зв'язку зі справою американського пастора Ендрю Брансона, якого судять у Туреччині. Їм заборонено в'їзд у США, а їхні американські активи підлягають заморожуванню.

У результаті дій США курс ліри обвалився.

США й Туреччина - союзники по НАТО.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram