ГоловнаСвіт

У Бухаресті продовжують мітингувати проти уряду

Акції в суботу пройшли без постраждалих.

У Бухаресті продовжують мітингувати проти уряду
Фото: EPA\UPG

Другий антиурядовий мітинг у столиці Румунії Бухаресті пройшов без жертв і постраждалих. Про це повідомляє Reuters.

У суботу, 11 серпня, на акцію протесту проти уряду соціал-демократів вийшли близько 40 тис. осіб. Вони зібралися перед будівлею уряду.

Зазначається, що демонстрація пройшла мирно, на відміну від п'ятниці, коли правоохоронці застосували сльозогінний газ і водяні гармати.

Мітингувальники скандували "Відставку" і розмахували румунськими та європейськими прапорами.

Нагадаємо, у п'ятницю в протестах у Бухаресті брали участь кілька десятків тисяч осіб. Багато учасників - громадяни Румунії, які живуть за кордоном. Менш значні акції відбулися в містах Сібіу та Тімішоара.

Після дій жандармерії, яка застосувала водомети і сльозогінний газ, понад 400 осіб звернулися за медичною допомогою. Президент Румунії Клаус Йоганніс засудив поведінку жандармів, а прокуратура порушила кримінальну справу через їхні дії.

Люди виступають проти правлячої коаліції на чолі із Соціал-демократичною партією. Зокрема, закликають уряд піти у відставку і вимагають проведення дострокових виборів.

Як пише "Німецька хвиля", у липні більшість парламентаріїв висловилися за ослаблення законодавства у сфері боротьби з корупцією. Того ж місяця президент згідно з рішенням Конституційного суду звільнив главу Національного антикорупційного управління Лауру Ковеші.

Міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер зажадав зняття Ковеші з посади за декілька місяців до цього, однак глава держави відмовився від цього кроку. Після цього Тоадер звернувся в Конституційний суд, який у травні ухвалив, що президент не має права на "суб'єктивні рішення".

У червні в низці міст Румунії відбулися демонстрації, учасники яких вимагали від уряду країни забезпечити незалежність органів правосуддя. Раніше у червні парламент змінив процедуру кримінального переслідування. Експерти вважають, що ці зміни вводять "нереально короткі" терміни проведення розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram