ГоловнаСвіт

Ердоган закликав турків продавати валюту й купувати ліри, щоб протистояти санкціям США

Курс ліри впав після того, як Трамп подвоїв тарифи на імпорт металу.

Ердоган закликав турків продавати валюту й купувати ліри, щоб протистояти санкціям США
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Таїп Ердоган звернувся до турецького народу із закликом продавати золото й долари США, щоб підтримати грошову одиницю Туреччини.

Про це повідомляє Голос Америки.

У п'ятницю курс ліри знизився на 18 відсотків, що становить найбільше падіння за один день від часу фінансової кризи 2001 року.

Цього року курс турецької ліри впав більше ніж на 40 відсотків і досяг рекордно низьких значень після того, як Трамп оголосив про запровадження підвищених тарифів на імпорт з Туреччини і ввів мито 20% на імпорт алюмінію та 50% на імпорт сталі.

Не називаючи імен, Ердоган заявив, що прихильники спроби путчу, в організації якої Анкара звинувачує  проповідника Фетхуллаха Гюлена, що перебуває в США, знову нападають на Туреччину після переобрання Ердогана два місяці тому.

Між Туреччиною і США існують розбіжності з низки питань. США приділяють велику увагу долі американського християнського пастора Ендрю Брансона, якого звинувачують у тероризмі за нібито підтримку спроби путчу 2016 року. Він відкидає звинувачення.

Падіння курсу турецької валюти пов'язують із запровадженням Мінфіном США санкцій проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля і міністра внутрішніх справ країни Сулеймана Сойлу у зв'язку зі справою американського пастора Ендрю Брансона. Їм заборонено в'їзд до США, а їхні американські активи підлягають заморожуванню.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram