ГоловнаСвіт

Лукашенко обурився варварським ставленням Росії до білорусів

"Вони від нас вимагають чогось, ніби ми васали у них".

Лукашенко обурився варварським ставленням Росії до білорусів
Фото: БелТА

Президент Білорусі Олександр Лукашенко дорікнув Росії у недобросовісній конкуренції та невиконанні зобов'язань в рамках Євразійського економічного союзу.

"У нас зараз важкий період - росіяни ведуть себе по-варварськи щодо нас, публічно про це кажу. Вони від нас вимагають чогось, ніби ми васали у них, а в рамках ЄАЕС, куди вони нас запросили, вони виконувати свої зобов'язання не хочуть. Ось вони і створюють неконкурентну ситуацію", - цитує Лукашенка держагентство БелТА.

Президент Білорусі зазначив, що в Росії дорікають американцям і Заходу в створенні "неконкурентної переваги". "А самі-то вони для нас такі ж створюють неконкурентні умови", - сказав він.

За словами Лукашенка, це тема його розмови з президентом Росії, але "ми повинні працювати в тих умовах, в яких сьогодні існуємо".

"Головне - ми повинні два-три роки витримати. На нас буде дуже сильний тиск з боку конкурентів. Ми затиснуті зі Заходу різними "клаасами-лексионами" і т. д., і ми затиснуті, на жаль, зі Сходу нашим старшим братом, який веде себе в конкуренції недобросовісно. Вони "Ростсільмаш" свій всіляко підтримують, субсидують, порушуючи наші домовленості в Євразійському економічному союзі. Це неправильно, несправедливо, і цю проблему ми не знімаємо з порядку денного українсько-російських переговорів на рівні урядів і навіть президентів", - додав президент Білорусі.

Варто зазначити, що практично відкритий конфлікт між керівництвом Росії та Білорусі розпочався ще два роки тому, коли Лукашенко відмовився приймати на своїй території російську авіаційну базу, заявивши, що з ним це питання ніхто не погоджував. Водночас переговори про такий об'єкт між керівництвами двох країн велися кілька років, плани були узгоджені. Наприкінці 2016-го глава Білорусі проігнорував саміт Євразійського економічного союзу і ОДКБ в Санкт-Петербурзі. На першому заході планувалося підписання Митного кодексу - основного документа ЄАЕС. Четверо інших членів об'єднання документ підписали.Нагадаємо, що попередній великий конфлікт між Кремлем і Мінськом стався в момент створення Митного союзу. Тоді, як відомо, Лукашенко теж відмовлявся від такої інтеграції. Однак після масованої антилукашенківської інформаційної кампанії в російських федеральних ЗМІ - все підписав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram