ГоловнаСвіт

У Туреччині обвалився курс ліри

Ердоган заявив, що "в них є долари, але з нами наш Аллах".

У Туреччині обвалився курс ліри
Фото: EPA/UPG

Турецька ліра в п'ятницю подешевшала на 10 відсотків і оновила рекордний мінімум курсу до долара. Подібного в Туреччині не траплялося з часів кризи 2001 року.

Національна валюта Туреччини дешевшає вже тривалий час і з початку року втратила більше третини своєї вартості, зазначає euronews. Зараз один долар коштує близько 5,95 ліри, тоді як іще в квітні за один долар давали 4 турецькі ліри.

Прискорення девальвації сталося після заяви адміністрації президента США про перегляд питання про безмитний доступ Туреччини до американського ринку, що може вплинути на турецький експорт у розмірі понад $1,5 млрд.

Також падіння курсу турецької валюти пов'язують з уведенням Мінфіном США санкцій проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля і міністра внутрішніх справ країни Сулеймана Сойлу в зв'язку зі справою американського пастора Ендрю Брансона. Їм заборонено в'їзд у США, а їх американські активи підлягають заморожуванню.

З іншого боку президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав громадян країни не турбуватися через рекордне падіння курсу ліри, заявивши, що "у них є долари, але з нами наш народ, наш Аллах".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram