ГоловнаСвіт

США пояснили мету нових санкцій проти Росії через отруєння Скрипаль

"Санкції - це той шлях, за допомогою якого ми можемо спробувати спонукати уряд РФ поліпшити свою поведінку"

США пояснили мету нових санкцій проти Росії через отруєння Скрипаль
Хизер Нойерт
Фото: state.gov

США намагаються за допомогою нових санкцій домогтися від російського уряду більш конструктивної поведінки у побудові відносин з Вашингтоном.

Про це заявила офіційний представник Держдепартаменту Хізер Нойєрт, коментуючи обмежувальні заходи відносно Москви через отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, передає Deutsche Welle.

"Ми хотіли б більш тісних відносин з урядом РФ, з огляду на той факт, що в нас багато галузей, що викликають взаємну стурбованість. Санкції - це той шлях, за допомогою якого ми можемо спробувати спонукати уряд поліпшити свою поведінку", - підкреслила вона.

Журналісти нагадали Нойєрт про санкційні механізми щодо КНДР і Венесуели. У відповідь на це представник Держдепу зазначила, що США "до кожної з країн підходять по-різному", розглядаючи їх "через призму конкретних обставин".

"Уряд США визначив, що санкції можуть бути дуже ефективним інструментом у залученні різних урядів до столу переговорів або для того, щоб спонукати держави піти на поступки", - підкреслила Нойєрт, зазначивши, що це "лише один інструмент з дуже великого арсеналу засобів".

Вона також заявила, що Вашингтон і далі відкритий для діалогу з Москвою.

"Ми схильні вірити, що діалог завжди залишається важливим механізмом", - підкреслила Нойєрт, нагадавши, що президент Дональд Трамп і держсекретар Майкл Помпео виступали за поліпшення відносин з російською владою.

Нагадаємо, 9 серпня США оголосили про введення з 22 серпня нових санкцій проти Росії через інцидент з використанням хімічної зброї в британському Солсбері. Йдеться про заборону на експорт у РФ товарів, які можуть бути пов'язані з національною безпекою.

Якщо протягом трьох місяців Москва не надасть гарантій, що не використовуватиме хімзброю і не погодиться допустити міжнародних інспекторів на свої підприємства з її виробництва, то на Росію чекає другий раунд санкцій. Зокрема, передбачається заборона польотів компанії "Аэрофлот" у США, зниження рівня дипломатичних відносин, майже повне припинення американського експорту (крім продовольства) й імпорту російських товарів.

Консульство РФ у США назвало ці санкції "драконівськими", а курс рубля до долара і російський фондовий ринок різко обвалилися.

4 березня 2018 року в англійському місті Солсбері отруїли раніше засудженого в РФ за шпигунство на користь Лондона екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля. Разом із ним постраждала дочка Юлія. Влада країни заявила, що росіян отруїли речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", розробленою в СРСР і РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram