ГоловнаСвіт

У Білорусі звільнили всіх затриманих журналістів у справі про "крадіжку новин"

Журналісти незаконно користувалися платною підпискою держагентства.

У Білорусі звільнили всіх затриманих журналістів у справі про "крадіжку новин"
Фото: sk.gov.by

Слідчий комітет Білорусі звільнив всіх затриманих журналістів, які проходили у справі несанкціонованого доступу до інформаційної стрічки держагентства "БелТА".

Як повідомляє прес-служба відомства, з огляду на активне сприяння в розслідуванні, слідчими було прийнято рішення про невикористання заходу у вигляді тримання під вартою Марини Золотової.

Також після комплексу слідчих та інших процесуальних дій було звільнено Ганну Калтигіну, Галину Угласік, Анну Єрмаченок та інших осіб, що проходили у цій справі.

У слідчому комітеті заявили, що співробітниця порталу TUT.by Марина Золотова зізналася, що з двома іншими журналістами видання незаконно користувалися платною підпискою "БелТА". Слідчі стверджують, що це підтверджується іншими показаннями свідків, які фігурують у справі.

Нагадаємо, 7 серпня білоруські силовики затримали на три доби журналісток TUT.BY Галину Угласік, Марину Золотовау та Анну Єрмаченок. Також Слідчий комітет притримав журналістку видання "БелаПАН" Тетяну Коровенкову. Їх підозрюють у несанкціонованому доступі до інформаційної стрічки державного агентства БелТА.

Пізніше стало відомо про затримання ще чотирьох журналістів цих видань.

7 серпня Слідчий комітет Республіки Білорусь поширив інформацію про порушення кримінального провадження за ч. 2 ст. 349 Кримінального кодексу Білорусі (несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, вчинений з особистої зацікавленості, що спричинило заподіяння істотної шкоди). В рамках цієї справи в редакціях TUT.BY і "БелаПАН", а також газети "Наука" пройшли обшуки. Журналісти не змогли потрапити на свої робочі місця.

8 серпня в Мінську правоохоронці провели обшуки в журналістів ще трьох видань. Незабаром після допиту їх відпустили.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі закликала владу Білорусі звільнити затриманих журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram