ГоловнаСвіт

Екс-голова МЗС Великобританії порівняв жінок у паранджі із "поштовими скриньками"

Борис Джонсон вважає бурку інструментом утискання жінок.

Екс-голова МЗС Великобританії порівняв жінок у паранджі із "поштовими скриньками"
Борис Джонсон
Фото: News Front

Екс-мер Лондона, колишній міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон відмовився перепрошувати за те, що назвав мусульманських жінок у паранджі "схожими на поштові скриньки".

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

У своїй статті для газети Daily Telegraph Джонсон висловився проти законодавчої заборони на одяг, що закриває обличчя, але при цьому заявив, що бурки "виглядають по-дурному". Це обурило мусульманські групи, а також деяких колег Джонсона по партії і лейбористській опозиції. Колишній радник прем'єр-міністра Кемерона і засновник НКО "Форум консервативних мусульман" лорд Шейх припустив, що Джонсон використовує мусульманське питання, щоб задовольнити свої амбіції і зайняти посаду голови партії торі. "Це жарт, але дуже, дуже несмачний", - сказав він, зазначивши, що колишній голова британського МЗС має дивне почуття гумору.

Раніше заступник міністра закордонних справ Алістер Берт заявив, що ремарки Джонсона були "певною мірою", а голова Консервативної партії Брендон Льюїс зажадав від Джонсона перепросити перед мусульманами.

Джерело, близьке до Джонсона, зі свого боку заявило, що колишній голова МЗС "просто висловив свої погляди на складне питання" і критикувати його за це "просто безглуздо".

"Ми не повинні потрапляти в пастку відмови від обговорення складних тем... Ми повинні говорити про це. Якщо ми не будемо захищати ліберальні цінності, то ми просто танцюватимемо під дудку реакціонерів і екстремістів", - сказав він.

У своїй колонці для Daily Telegraph Джонсон, який у липні залишив посаду голови МЗС, прокоментував віднедавна чинну в Данії заборону на носіння одягу, що закриває обличчя. Він вважає, що має повне право очікувати, що жінки, які приходять до нього на зустріч, спілкуватимуться з ним з відкритим обличчям, а університети мають право на такий самий підхід, якщо студентка прийде на навчання "в костюмі грабіжника банків".

При цьому Джонсон висловився проти законодавчої заборони на такий одяг у Великобританії. На його думку, така заборона була б зайвою і зіграла б на руку радикалам, які говорять про "зіткнення цивілізацій" Сходу і Заходу.

"Якщо ви скажете мені, що бурка - це інструмент утисків, я з вами погоджуся. Якщо ви скажете, що дивно і агресивно очікувати, що всі жінки будуть закривати свої обличчя, то я погоджуся повністю і додам, що не зміг знайти відповідних приписів у Корані... Я навіть пішов би далі і сказав би, що нерозумно, коли люди вирішують ходити по вулиці в костюмі поштової скриньки", - написав Джонсон.

Він також виступив за введення дрес-коду в приватних компаніях і урядових відомствах.

Нагадаємо, першою заборону на носіння паранджі ввела Франція. У 2011 році поліція країни вперше затримала жінку в паранджі, щоправда, мусульманку звинуватили в участі в акції протесту.

Уряд Данії з 1 серпня заборонив носити в громадських місцях нікаб і паранджу. 4 серпня в країні виписали перший штраф за носіння нікабу. Аналогічні закони також чинні в Австрії та Бельгії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram