ГоловнаСвіт

Єврокомісія зажадала скоротити видачу "золотих паспортів"

"ЄС не повинен ставати безпечною гаванню для злочинців".

Єврокомісія зажадала скоротити видачу "золотих паспортів"
Вера Юрова
Фото: EPA\UPG

Європейська комісія стурбована великою кількістю випадків продажу громадянства або дозволів на проживання країнами, які входять у Євросоюз.

Про це повідомила в інтерв'ю Die Welt єврокомісар юстиції Віра Юрова.

За її словами, все більше країн блоку готові видавати так звані "золоті паспорти" інвесторам з третіх країн - Росії, Китаю, Туреччини, Африки - в обмін на гроші. Серед них - Кіпр, Мальта, Греція, Болгарія, Португалія, Литва, Латвія, Угорщина.

Така практика становить серйозний ризик, тому що разом із паспортами іноземці набувають усіх прав громадян Євросоюзу, в тому числі можливість вільного пересування територією ЄС. Юрова побоюється, що "золоті" документи можуть використовуватися для відмивання грошей і підриву безпеки Євросоюзу.

"ЄС не повинен ставати безпечною гаванню для злочинців, корупції і брудних грошей", - цитує єврокомісара "Німецька хвиля".

"Нам не потрібні троянські коні в Євросоюзі. Деякі країни-учасниці повинні працювати більше для того, щоб громадянством не наділяли злочинців", - заявила вона.

Нагадаємо, що, за даними британської газети The Guardian, чимало багатих українців придбали собі паспорти на Кіпрі. Серед них - Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський, Костянтин Григоришин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram