ГоловнаСвіт

Великобританія підготувала папери на екстрадицію росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів, - ЗМІ

Імена підозрюваних у статті не називають, але їх пересування нібито повністю відновлено.

Великобританія підготувала папери на екстрадицію росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів, - ЗМІ
Фото: thesun.co.uk

Британська влада підготувала матеріали, щоб зробити запит у РФ про екстрадицію двох росіян, яких слідство підозрює в скоєнні хімічної атаки у Солсбері. Про це сьогодні повідомила The Guardian з посиланням на джерела в уряді і службах безпеки.

Імена підозрюваних у статті не називають.

За даними газети, слідчі зуміли відновити всі пересування цих людей з моменту їх прибуття на британську територію і до від'їзду.

"Прокуратура завершила підготовку запиту на екстрадицію і готова спрямувати його", - наголошується у повідомленні.

Видання також пише, що Росія навряд чи видасть підозрюваних: "Росія, радше за все, різко відмовить виконувати будь-який запит Британії про екстрадицію двох росіян, яких британська поліція вважає пов'язаними з атакою за допомогою нервово-паралітичної речовини у Солсбері".

Рішення подати запит на екстрадицію двох росіян викликало запеклі суперечки в британському уряді. Частина міністрів впевнені в тому, що такий запит посилить тиск на Росію і дозволить притягнути її до відповідальності за хіматаку. Водночас інші члени британського уряду розглядають прохання про екстрадицію як марний захід. Видання нагадує, що запит Лондона про видавання у 2007 році двох росіян, підозрюваних у вбивстві колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, також не був задоволений Росією.

Нагадаємо, екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені у британському місті Солсбері на початку березня. 12 березня прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила в парламенті, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок" (234), розробленою у Росії. У Москві рішуче відкинули ці звинувачення, нагадавши, що всю хімічну зброю РФ знищила у 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

Наприкінці червня від "Новачка" у цьому ж британському регіоні загинула жінка, Дон Стерджесс. Її партнер, Чарлі Роулі, також постраждав від отруєння, але вижив. Він повідомив, що невідома речовина була у флаконі парфумів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram