ГоловнаСвіт

США підготували нові заходи для боротьби з кібератаками

Чи скористається ними Трамп, поки що невідомо.

США підготували нові заходи для боротьби з кібератаками
Фото: AndreyPopov\Depositphotos

В адміністрації президента США Дональда Трампа розробили низку заходів, щоб протидіяти кібератакам, аби ефективніше притягувати до відповідальності самих хакерів.

Про це пише The Wall Street Journal, передає Deutsche Welle.

За даними видання, останньою краплею, що спонукала Держдепартамент, Мінфін і Міноборони США до рішучих дій, стала інформація про злом російськими хакерами американських енергетичних компаній. У червні радники президента оцінювали ситуацію так серйозно, що закликали готуватися до колапсу всієї енергетичної системи.

При цьому пропоновані заходи у відповідь націлені на придушення самих хакерів, а не на удар по цивільному населенню, включаючи інфраструктуру країни, звідки здійснено атаку.

США також мають намір ухвалити юридичні заходи - частіше висувати звинувачення, оголошувати хакерів у розшук, у тому числі через Інтерпол, і тим самим ускладнити їхній виїзд в інші країни.

В адміністрації поки що не знають, чи погодиться Трамп на ці заходи. Однак співробітники Білого дому запевняють, що він ставиться до цього питання досить серйозно.

Нагадаємо, раніше російське хакерське угруповання, що називає себе Dragonfly або Energetic Bear, отримало доступ до електромереж США, які вважалися захищеними. У Міністерстві внутрішньої безпеки США це угруповання пов'язують з російською владою. При цьому у відомстві не можуть сказати, навіщо зламувалися мережі: для крадіжки інформації чи для підготовки до майбутнього конфлікту.

У червні про підготовку атак на електромережі з боку Росії також заявляла Німеччина. За даними спецслужб, атаки зазнали також організації зі сфери хімічних досліджень і деякі ЗМІ. Йшлося про діяльність російського угруповання хакерів Sandworm.

Крім того, 13 липня Мін'юст США звинуватив 12 співробітників російської розвідки у змові з метою втрутитися в президентські вибори в США 2016 року.

Згідно з доповіддю ЦРУ, частину якого опублікували в травні, російські хакери перед американськими президентськими виборами 2016го здійснювали кібератаки на сервери Демократичної партії, а також протягом виборчої кампанії за дорученням Москви поширювали пропаганду в соцмережах з метою вплинути на її результати на користь Трампа. Після цього в Конгресі США запропонували автоматично, без рішення президента, вводити санкції проти будь-якої країни, яка намагатиметься вплинути на виборчі процеси у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram