ГоловнаСвіт

На будинку нобелівського лауреата Елі Візеля в Румунії з'явилися антисемітські написи

Візель помер влітку 2016 року у віці 87 років.

На будинку нобелівського лауреата Елі Візеля в Румунії з'явилися антисемітські написи
Фото: EPA/UPG

У румунському місті Сігету-Мармацієй невідомі розмалювали антисемітськими графіті будинок колишнього в'язня нацистських концтаборів Освенцім і Бухенвальд Елі Візеля. За повідомленням поліції, правоохоронні органи почали розслідування і розшукують зловмисників, пише DW.

Слідчі, зокрема, вивчають записи камер спостереження, розміщених поблизу будинку, що є під охороною як історичний пам'ятник.

Графіті виявили вночі проти 3 серпня і майже відразу ж видалили за розпорядженням влади. Всесвітній єврейський конгрес у твітері опублікував фотографію оскверненого будинку. Організація різко засудила акт вандалізму, вітала швидкий початок розслідування та висловила надію на його успіх. 

Фото: twitter.com/WorldJewishCong

Письменник, публіцист, лауреат Нобелівської премії світу 1986 року Елі Візель народився в Румунії 1928 року в єврейській релігійній сім'ї. Переживши ув'язнення в нацистських концтаборах, він жив і навчався у Франції, а пізніше перебрався до США, де викладав юдаїку в університетах Нью-Йорка і Бостона. Там він написав понад сорок книг, багато з яких присвячено Голокосту і єврейській культурі.

Очолював комісію президента США з питань Голокосту, потім Американську меморіальну раду з питань Голокосту. 1986 року отримав Нобелівську премію миру, 1988 року став посланцем миру ООН.

2014 року прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу пропонував Візелю балотуватися на пост президента країни, але той відмовився.

Візель жив у Нью-Йорку й помер влітку 2016 року у віці 87 років.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram