ГоловнаСвіт

У Сербії екстрено зібрався Радбез через загострення у відносинах з Косовом

Влада стурбована інформацією про можливе проголошення автономії.

У Сербії екстрено зібрався Радбез через загострення у відносинах з Косовом
Фото: EPA/UPG

Президент Сербії Александар Вучич провів засідання Ради національної безпеки Сербії через загрозу загострення ситуації у відносинах з Косовом. Про це повідомляє Novosti.rs.

Мова йде про північ Косова, де проживають переважно серби. Напередодні була озвучена інформація про можливий наступ сил безпеки Косова на північ.

Водночас вчора, 3 серпня, відбулося засідання Радбезу Косова, на якому обговорили інформацію про нібито наміри сербів на півночі в односторонньому порядку оголосити автономію.

На цю мить відомо, що міжнародні сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в Косові (KFOR), приведені у стан підвищеної боєготовності.

У четвер KFOR провели навчання на півночі Косова. Як повідомила сербська газета "Вечерне новости" з посиланням на власні джерела, це було зроблено через небезпеку дестабілізації ситуації в автономному сербському краї. Газета стверджує, що військові маневри KFOR - це тільки прикриття перекидання підрозділів на північ краю. Видання пише, що у найближчі 48 годин на півночі Косова може різко погіршитися ситуація, передає ТАСС.

Раніше низка косовських ЗМІ повідомили, що серби, які проживають на півночі Косова, мають намір 4 серпня оголосити про автономію. Повідомляється, що таке рішення ухвалено у зв'язку з відмовою Пріштіни виконувати свої зобов'язання зі створення Спілки сербських муніципалітетів. Офіційних заяв з боку сербів щодо цього не надходило. Однак прем'єр Косова Рамуш Харадінай у відповідь на публікації преси заявив, що "ніхто не має права чинити односторонні дії", і пригрозив рішучими діями у відповідь.

Спілка сербських муніципалітетів - наріжний камінь Брюссельських угод між Белградом і Пріштіною, що передбачає наявність самоврядування для сербів, які живуть у невизнаному Косові. Однак протягом п'яти останніх років косовари бойкотували створення цієї структури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram