ГоловнаСвіт

Шпигунка РФ Бутіна зустрічалася з представником передвиборної кампанії Трампа

15 липня Бутіну заарештували у Вашингтоні.

Шпигунка РФ Бутіна зустрічалася з представником передвиборної кампанії Трампа
Мария Бутина
Фото: ABC News

Росіянка Марія Бутіна, заарештована у Вашингтоні за підозрою в шпигунстві на користь Росії, мала прямі контакти з високопоставленим представником президентської кампанії Дональда Трампа.

Про це повідомила в п'ятницю The Washington Post, ґрунтуючись на офіційному звіті, переданому комітету Сенату США з розвідки.

"Марія Бутіна, російська активістка в галузі прав на володіння зброєю, якій минулого місяця були висунуті обвинувачення як не зареєстрованому агенту Кремля, за кілька тижнів до виборів у 2016 році перебувала в контакті з колишнім помічником кампанії Трампа, який повинен був увійти в президентську перехідну команду", - пише видання з посиланням на документи.

Це свідчить про те, що Бутіна була більш наближена до оточення президента Трампа, ніж вважалося раніше, уточнюється в публікації.

У документах йдеться про контакти Бутіної з Джеффрі Гордоном, який протягом шести місяців обіймав посаду директора національної безпеки в кампанії Трампа. Йому також була запропонована можливість продовжити виконувати ці функції так званої перехідної команді президента - після виборів (у листопаді 2016 року) до інавгурації (у січні 2017 року).

За інформацією видання, Бутіна зустрілася з Гордоном на вечірці у резиденції швейцарського посла 29 вересня 2016 року (в цей момент Гордон вже покинув команду Трампа), після чого вони почали спілкуватися через електронну пошту.

Через деякий час Бутіна запросила Гордона на громадський обід, організований Джорджем О'Нілом-молодшим, спадкоємцем династії Рокфеллерів, однак Гордон відмовився, водночас спілкування між ними продовжилося, зазначає газета.

У публікації The Washington Post ішлося, що одного разу Гордон запропонував росіянці разом сходити на концерт рок-групи Styx, а також запросив на вечірку на честь свого дня народження.

Нагадаємо, громадянку РФ Марію Бутіну заарештували 15 липня у Вашингтоні. Її звинуватили в діяльності у ролі іноземного агента без відповідної реєстрації. До цього їй також закидали змову з метою роботи інагентом без реєстрації. Максимальне покарання за обома статтями - 15 років позбавлення волі.

Як стало відомо, Бутіна брала активну участь у встановленні окупаційної влади в Криму у 2014 році.

Американські прокурори звинувачують Марію Бутіну у спробі проникнути в політичну систему США під керівництвом високопоставленого російського чиновника. Це відбувалося одночасно зі спробами Москви втрутитися в президентські вибори у Сполучених Штатах Америки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram