ГоловнаСвіт

Як Словаччина повстала проти «Нічних вовків» Путіна

Російський фактор - відкриття бази байкерського клубу «Нічні вовки» - стало серйозним збудником політичного спокою Словаччини.

Фото: nwrussia.info
  Увесь липень Словаччину тривожив детектив навколо відкриття в країні словацького відділення російського націоналістичного байкерського клубу «Нічні вовки», близького до президента Володимира Путіна. Нагадаю, цей очолюваний Олександром Залдостановим (кличка «Хірург») клуб раніше безпосередньо брав участь в окупації Криму та війні на Донбасі, а також у низці пропагандистських акцій Кремля (за його ж гроші) в Європі на підтримку російської політики. Через допомогу проросійським бойовикам в Україні клуб і його байкери перебувають під санкціями США і України.

І тепер словацький підрозділ "Нічних вовків" створив базу в містечку Долна Крупа (що рівновіддалене від кордону Словаччини з Австрією та Чехією, а також за 60 км від столиці - міста Братислави). Російський уряд називає його "європейською штаб-квартирою" "Нічних вовків".

Територія бази, обнесена камуфльованим парканом з колючим дротом, належить Йозефу Гамбалеку - лідеру словацького підрозділу "Нічних вовків". Він каже, що хоче відкрити тут військовий музей. Гамбалек бував у Росії й особисто знайомий з керівництвом російських байкерів. Новина викликала у Словаччині неоднозначну реакцію, особливо коли виявилося, що на території об’єкту розташована броньована військова техніка: танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти. А на облаштованому стрільбищі проводять тренування представники словацького націоналістичного парамілітарного угруповання «Словацькі призовники», яке також не приховує своїх проросійських симпатій.

Родзинкою в цій ситуації є те, що лідер словацьких «Нічних вовків» Йозеф Гамбалек, окрім відкритої підтримки «руского міра», виявився ще й давнім приятелем колишнього міністра внутрішніх справ Словаччини Роберта Каліняка.

Лідер філії байкер клубу "Нічні вовки" у Словаччині Йозеф Гамбалек
Фото: Скріншот з відео телеканалу "Настоящее время"
Лідер філії байкер клубу "Нічні вовки" у Словаччині Йозеф Гамбалек

За інформацією «Радіо Свободи» із посиланням на словацькі ЗМІ, минулого року видання Aktuality.sk опублікувало розслідування зв’язків Йозефа Гамбалека. За інформацією словацького видання, згідно із даними на кінець 2016 року, фірма Гамбалека BCS Trade недоплатила податковій службі країни 135 тисяч євро. Крім того, журналісти виявили, що фірма Гамбалека, яка торгує мотоциклами, запчастинами і аксесуарами до них, декілька разів отримувала замовлення від МВС Словаччини, в тому числі й оминаючи тендери – саме коли це відомство очолював Роберт Каліняк.  

Каліняк є впливовою фігурою правлячої партії «Смер», він багаторічний байкер і давній приятель Йозефа Гамбалека.

За часів урядування Каліняка правоохоронне відомство Словаччини неодноразово виділяло значні фінансові дотації для «добровільної дружини пожежників», яку створив і очолює той самий Йозеф Гамбалек. Мова йде про 200 тисяч євро, яка була виділена «пожежникам» Гамбалека із словацького бюджету. Ба більше, ця «добровільна пожежна дружина» - очевидно, не без сприяння словацьких політиків - отримала доступ до одного із ключових стратегічних об’єктів Словаччини – атомної електростанції Богуніце.

Трагічна деталь: одним з авторів розслідування Aktuality.sk про тісні та дивні контакти Гамбалека із словацьким політикумом був Йозеф Куціак – журналіст, який загинув рік потому від рук найманого вбивці.

Цей, до цього часу не розкритий злочин, і став минулої зими причиною політичної кризи у Словаччині, в результаті якої було відправлено у відставку прем’єр-міністра Фіцо та згаданого міністра внутрішніх прав Каліняка.

Після публікацій у словацькій пресі 19 липня співробітники Поліцейського корпусу СР перевірили об’єкт у містечку Долна Крупа.

За інформацією поліції, на території об’єкту зброї й ознак будь-якої протиправної діяльності не виявлено. При цьому підтверджено наявність дезактивованої військової техніки, яка є, згідно із заявами поліцейських, виключно історичними експонатами.

Наступного дня колишній міністр внутрішніх справ СР Роберт Каліняк кинувся захищати своїх друзів. В інтерв’ю словацькому виданню «Правда» він повідомив, що присутність представників мотоклубу «Нічні вовки» на території Словаччини не становить ризику для країни. Водночас цинічно зазначив, що ця путінська організація може становити ризик тільки для України.

Фото: http://президент.рф

Міністр оборони Словаччини Петер Гайдош не повірив запевненням опального політика із підозрілими зв’язками.

20 липня Гайдош звільнив з посади керівника словацького Військового історичного інституту Мілослава Чапловича, який надав в оренду військову техніку для об’єкту в Долна Крупа, навіть незважаючи на той факт, що Чаплович вважається у Словаччині одним із провідних спеціалістів з питань військової історії.  23 липня голова оборонного відомства Словаччини заявив, що найближчим часом звернеться до Генеральної прокуратури країни з вимогою перевірити діяльність парамілітарної організації «Словацькі призовники». Гайдош зазначив, що єдиним легальним військовим формуванням є Збройні сили СР.

Слова не розійшлися з ділом, і 25 липня Генеральна прокуратура СР повідомила про те, що зареєструвала звернення  міністра оборони Словацької Республіки про необхідність перевірити діяльність парамілітарної організації «Словацькі призовники» на предмет відповідності правовим нормам законодавства Словаччини.

24 липня коаліційна партія Національної Ради СР «Міст-Гід» виступила із заявою про те, що вважає присутність будь-яких парамілітарних організацій або підрозділів на території Словаччини неприпустимою. Згідно із повідомленням представників партії, в той час, коли у світі відбуваються гібридні війни, Словаччина повинна особливо обережно ставитись до діяльності організації «Нічні вовки» на своїй території. Також представники партії заявили, що будуть активно відстежувати діяльність міністерства внутрішніх справ та міністерства закордонних та європейських справ СР щодо моніторингу діяльності цієї організації на території країни.

Така активність словацької влади та політикуму, ймовірно, стала наслідком потужної хвилі невдоволення словацького суспільства озвученими фактами присутності прокремлівських організації в країні.

Понад 200 громадських діячів і знакових особистостей Словаччини виступили із заявою про те, що вважають будь-які дії словацької влади, які дозволяють діяльність «Нічних вовків» і націоналістів з організації «Словацькі призовники», скандальними. Вони вимагають від словацьких очільників ліквідувати «базу вовків» у Словаччині та провести ґрунтовне розслідування.

Агресивність поведінки Й. Гамбалека та його колег стосовно журналістів «Радіо Свобода» RFE/RL, які, виконуючи свою журналістську роботу, фільмували з дрона територію «бази вовків», без сумніву, свідчить  про те, що цьому кремлівському байкеру є що приховувати.

Відкриті погрози  життю та здоров’ю журналістам - «Стійте тут. Або я піду за рушницею!» –  чи не найкраще демонструють агресивність і небезпеку словацьких «Нічних вовків», що обґрунтовує дії громадських активістів Словаччини.

Більшість експертів та аналітичних осередків  Словаччини одностайно висловили значне занепокоєння актуальним станом справ, наголосивши на ризиках національній безпеці Словаччини.

Директор Словацького інституту політики у сфері безпеки Ярослав Надь у коментарі для «Радіо Свобода» повідомив, що словацька військова контррозвідка, ймовірно, допустила помилку, оскільки мала попередити вище військове керівництво про підозрілі зв’язки Й. Гамбалека.

Відомий словацький опозиціонер та один із підписантів «Хартії 77» Ян Будай у коментарі словацьким виданням наголосив: «Вони («Вовки» - ред.) прийшли, аби дратувати демократів і набирати рекрутів з числа людей,  які здатні стріляти на Донбасі проти України… Вони поширюють меседжі, спрямовані на розпад ЄС і НАТО».

Ще більшу  активність у громадському спротиві діяльності проросійських байкерів на території Словаччини  виявило молоде покоління словаків, лідери студентських організацій та рухів. 

21 серпня 2018 року, у 50-ту річницю окупації Чехословаччини Радянським Союзом, студентський рух «Nie je nam to jedno» (Нам не все одно) організовує мітинг у столиці Словаччини проти діяльності на території їхньої країни філії путінської маріонеткової організації «Нічні вовки».

Врешті-решт, скандал набув такого розголосу, що 31 липня відреагував навіть президент Словаччини Андрей Кіска в заяві на офіційному сайті. Він закликав владу країни знайти механізми для запобігання можливим протизаконним діям з боку словацької гілки клубу "Нічні вовки".

Петро Порошенко, Андрей Кіска
Фото: Офіційний твіттер Адміністрації Президента України
Петро Порошенко, Андрей Кіска

Кіска  нагадав, що російське об'єднання байкерів "Нічні вовки" поряд зі спеціальними підрозділами російської армії взяло участь у військових операціях у Криму. "Нічні вовки" є інструментом режиму, який займається відторгненням територій сусідньої країни - анексією частини України, що суперечить міжнародному праву", - сказав словацький президент, підкресливши при цьому, що Братислава не визнала і не визнає анексію Криму.

"Діяльність байкерської банди є очевидним ризиком для безпеки країни. Заснування так званого "європейського представництва "Нічних вовків" у Словаччині одночасно є насмішкою над офіційною позицією Словацької республіки щодо анексії Криму і російської політики", - зазначив Кіска.

Він попросив уряд країни сформувати необхідні умови для "дієвого втручання проти діяльності сумнівних об'єднань", які виникають в країні. "Думаю, що чекати, коли об'єднання, яке служить чужій країні, почне на території Словацької республіки порушувати закон, є убогою стратегією безпеки", - підкреслив у своєму виступі президент Словаччини.

Міністерство оборони Словаччини заявило, що вивчить правові засади діяльності клубу.

Відреагували також у Міністерстві закордонних справ Словаччини. Прес-секретар МЗС Словаччини Петер Суско вважає, що діяльність байкерів повинна бути "ретельно відстежена". "Ми вважаємо, що вплив її членів є шкідливим, особливо через поширення своїх думок, які прагнуть переписати історію", - сказав він.

Як приклад таких "спірних думок" спікер нагадав російські постулати про те, що "Крим є, був і буде російським, що Сталін був великим героєм, що НАТО - це злочинна організація і т.ін". "Звичайно, існує велике занепокоєння, що люди, які висловлюють погляди, прямо протилежні зовнішньополітичному світогляду Словаччини, намагаються самоорганізуватися на території Словаччини", - сказав він.

При цьому дипломати визнають, що оскільки це клуб, то він не є державною організацією, тому важко вплинути на нього через російське посольство.

Байкери Путіна - не єдиний скандал, який виник через війну Росії проти України.

Посол України в Словаччині Юрій Мушка
Посол України в Словаччині Юрій Мушка

Депутати словацького парламенту заявили про намір відвідати окупований Росією півострів Крим, який Словаччина, НАТО і Євросоюз визнають частиною України. Український посол в Словаччині Юрій Мушка на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці заявив про неприпустимість такої поїздки та попередив про наслідки.

У відповідь голова парламенту Словаччини Андрей Данко накинувся з критикою на посла і зажадав від міністра закордонних справ своєї країни висловити протест послу і - увага - проінформувати НАТО про загрози словацьким колаборантам. «Якщо депутат словацького парламенту вирішить поїхати не тільки в Крим, але і на Місяць, ніхто не зможе його залякати», - заявив спікер.

Мало того, радник-посланник посольства Росії в Словаччині Дмитро Ковальков у коментарі під скандальним постом спікера назвав Данка видатним державним діячем, а українського посла - «дебілом».

Скандал у Словаччині став черговою наочною ілюстрацією того, як російський фактор розділяє суспільства країн Європи.

Якщо навіть Словаччина зараз виграє цей раунд бою і таки закриє базу російських байкерів-путіністів, загроза використання окремих політиків і громадських діячів для розвалу єдності Європи все одно не зникне. Поки в Євросоюзі існують такі популісти, як депутат Данко, і «корисні ідіоти», як байкер Гамбалек, таким дипломатам-гопникам з російських посольств, як Ковальков, буде про що радісно звітувати в Москву.

 

Юрій КмітьЮрій Кміть, експерт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram