ГоловнаСвіт

Жителям Литви порадили не користуватися "Яндекс.Таксі" через ризик збору даних

Інформація з програми зберігається на серверах у Росії.

Жителям Литви порадили не користуватися "Яндекс.Таксі" через ризик збору даних
Фото: ЛІГА.net

Литовський Національний центр кібернетичної безпеки (НЦКБ) порадив жителям країни не користуватися додатком "Яндекс.Таксі".

Як зазначає "Делфі", в повідомленні Міністерства оборони сказано, що потреби програми в отриманні інформації з мобільного обладнання, "можливо, створюють умови для незаконного збору особистих даних і їх накопичення, а це викликає стурбованість у зв'язку з безпекою".

"Зараз НЦКБ проводить докладний аналіз безпеки додатки Yandex.Taxi. Поки не будуть встановлені конкретні факти безпечності мобільного додатка, НЦКБ рекомендує не встановлювати його. Особливо важливо, щоб цей засіб не використовувався на пристроях державних службовців і посадових осіб, співробітників системи міністерства оборони", - йдеться в повідомленні.

Додаток "Яндекс.Таксі" запитує про доступ до великої кількості конфіденційної інформації і дозвіл використовувати функції пристрою, можливість активувати камеру або мікрофон, управляти доступом до бездротової мережі, а пізніші версії програми можуть збільшити кількість необхідних доступів до функцій. Дані, зібрані у користувача пристрою, зберігаються на серверах організації, штаб-квартира якої розташована в Росії.

В умовах користування також обговорюється можливість надати дані держорганізаціям, відомствам регулювання, судам та іншим третім сторонам. Згідно зі складеним литовськими розвідувальними відомствами звітом загроз нацбезпеці, "російські спецслужби мають правові повноваження та технічні можливості отримати доступ до даних російських і іноземних громадян, що використовують російські електронні платформи комунікації".

В оцінці загроз йдеться, що "загроза витоку особистих даних до російських служб розвідки і безпеки виникає у громадян Литви, які користуються російськими соціальними мережами, послугами електронної пошти, наприклад, Odnoklassniki, Mail.ru, Yandex і таке інше".

"Яндекс.Таксі" розпочало роботу в Вільнюсі з минулого четверга. У столиці Литви послуги надаються 300 автомобілями.

Нагадаємо, що в Україні "Яндекс" знаходиться під санкціями і згорнув діяльність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram