ГоловнаСвіт

Папа Римський прийняв відставку обвинуваченого в педофілії американського кардинала

Уперше за понад 100 років член колегії кардиналів Ватикану покинув її добровільно.

Папа Римський прийняв відставку обвинуваченого в педофілії американського кардинала
Фото: Gloria.TV

Папа Римський Франциск прийняв відставку колишнього архієпископа Вашингтонського кардинала Теодора Маккарріка, якого звинувачують у сексуальному насильстві проти неповнолітнього.

Уперше за понад 100 років член колегії кардиналів Ватикану (обирає папу Римського) покинув її добровільно, передає ВВС.

Франциск розпорядився, щоб Маккаррік присвятив себе молитвам на самоті та замолюванню гріхів, поки церква розслідує звинувачення в тому, що він майже півстоліття тому вчиняв насильницькі дії сексуального характеру відносно 16-річного прислужника.

Теодор Маккаррік, якому зараз 88 років, був одним з найпомітніших сановників американської католицької церкви й до сексуального скандалу мав повагу та довіру серед найвищих політичних кіл США.

Раніше кардинала звинувачували в тому, що, будучи єпископом, зробив подібні дії щодо кількох молодих священиків. Маккаррік стверджує, що не пам'ятає про це. Потім ще один чоловік виступив зі звинуваченнями в тому, що Маккаррік розбещував його, коли йому було 11 років.  

У червні 2018 року Нью-Йоркська єпархія заявила, що вважає інформацію про те, що Маккаррік учиняв акти насильства щодо неповнолітнього, достовірними та обґрунтованими. Дані були передані в поліцію та у Ватикан.

Теодор Маккаррік був висвячений у сан священика 1958 року і швидко зробив блискучу кар'єру в церкві. 1981 року він був призначений єпископом у новостворену єпархію в штаті Нью-Джерсі, а 1986 року Папа Іван Павло II призначив його на значно вищу посаду - архієпископом Ньюарка. Це найбільша єпархія в США, яка налічує понад мільйон парафіян.

З 2000 по 2006 рік він був архієпископом Вашингтона, 2001 року Маккаррік став кардиналом. Він брав участь у виборах Папи Римського Бенедикта XVI. Архієпископом Вашингтона він перестав бути у зв'язку з досягненням 75-річного віку.

Нагадаємо, у червні колишнього ватиканського нунція засудили  до 5 років в'язниці за розповсюдження дитячого порно.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram