ГоловнаСвіт

75 ісламістів засуджено до смертної кари в Єгипті

"Брати мусульмани" в країні визнані терористичним угрупованням.

75 ісламістів засуджено до смертної кари в Єгипті
Египет, аресты
Фото: EPA/UPG

Суд у Каїрі в суботу, 28 липня, засудив до страти 75 членів ісламістського руху "Брати мусульмани",  серед інших і ряд його керівників.

Їх звинувачують у злочинах у ході кровопролитних протестів, що спалахнули після повалення президента Мухаммеда Мурсі 2013 року.

44 засуджених уже під арештом, інших засуджено заочно, передає Німецька хвиля. Судове рішення скеровано на розгляд верховному муфтію Єгипту, який вивчить його та висловить свою думку, яка не має, однак, зобов'язальної сили. Наступне засідання суду в цій справі призначено на 8 вересня.

Загалом в участі в нелегальних протестах у серпні 2013 року і пов'язаних з ними злочинах, таких, як убивство й вандалізм, звинувачуються понад 700 осіб.

У ході сутичок поліції з протестувальниками в Єгипті в серпні 2013 року, за даними правозахисної організації Amnesty International, було вбито понад 800 демонстрантів. Влада країни, своєю чергою, повідомляє про понад 40 загиблих поліцейських і стверджує, що багато учасників протесту були озброєні.

Протести почалися після повалення президента Мухаммеда Мурсі, який уходив до лав "Братів мусульман" - основної політичної сили єгипетських ісламістів. У вересні 2013 року діяльність руху була визнана в Єгипті незаконною, належне йому майно та нерухомість були конфісковані.

Через кілька місяців єгипетський уряд визнав "Братів мусульман" терористичним угрупованням. Мурсі був засуджений до трьох років в'язниці за дискредитацію системи правосуддя.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram