ГоловнаСвіт

Президент Польщі на тлі протестів підписав закон про призначення суддів

Правозахисники і опозиція звинуватили уряд у "звуженні незалежності судової системи".

Президент Польщі на тлі протестів підписав закон про призначення суддів
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Анджей Дуда на тлі багатотисячних протестів підписав зміни до законів про Верховний суд, Національну раду судочинства, систему судів і про прокуратуру, які відразу ж були опубліковані у віснику законів.

Про це повідомляє Reuters.

Зміни стосуються процедури обрання голови Верховного суду, якого зможе в полегшеному режимі призначати владна партія, також призначення суддів цього суду. Сейм Польщі ухвалив ці зміни минулого тижня, а Сенат - вночі з вівторка на середу.

Правозахисні організації й опозиція заявляють, що нове законодавство й інші зміни "підривають демократію" і звинувачують уряд Польщі у "звуженні незалежності судової системи".

Під президентським палацом у Варшаві зібрався мітинг. Люди вигукували "ганьба!". Багато хто тримав свічки і ручки, натякаючи на готовність Дуди підписати закон. Вони кричали: "Зламай ручку".

Після того, як демонстранти написали слогани на тротуарі, виникли сутички, протягом яких поліція застосувала сльозогінний газ.

Аналогічні протести пройшли більш ніж у 20 містах.

Згідно з новим законом, цього місяця 22 суддів Верховного суду відправили на пенсію раніше. Голова Верховного суду Малгожата Герсдорф відмовилася йти у відставку і виконувати суперечливий закон.

Нагадаємо, торік Єврокомісія розпочала процедуру притягнення Польщі до відповідальності, заявивши, що її судова реформа підриває незалежність судової влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram