ГоловнаСвіт

"ОАЕ вимагають, щоб хусити сіли за стіл переговорів задля досягнення миру в Ємені"

Про війну в Ємені, безвіз, туризм і торговельні зв’язки з Україною – Надзвичайний і Повноважний Посол ОАЕ в Україні Салем Ахмед аль-Каабі.

Посол ОАЕ</b> <b>Салем Ахмед аль-Каабі
Фото: МВС України
Посол ОАЕ
Салем Ахмед аль-Каабі

Зараз непроста ситуація в Ємені. У цій країні з 2011 року йде громадянська війна, зараз чергове загострення бойових дій. У якій якості в цій країні знаходяться військові ОАЕ і які ваші цілі?

Арабська коаліція на законній основі та на прохання президента та уряду, і на основі міжнародних резолюцій розпочали інтервенцію в Ємен. Головна мета – це припинити громадянську війну, встановити мир та уникнути гуманітарної катастрофи. Зараз основна боротьба йде за місто і порт Ходейда. Це стратегічне місце на Червоному морі, яке захоплене і контролюється хуситами, а це загроза для світового та регіонального судноплавства.

Ми також наголошуємо, що хуситів підтримує Іран і надає через цей порт зброю та продовольство, що призводить до затягування війни. Тому наша країна проводить операцію по звільненню порту, доставці туди гуманітарних вантажів для місцевого населення та вимагає, щоб хусити сіли за стіл переговорів задля досягнення миру у Ємені.

У випадку якщо Арабська коаліція, до складу якої входить ОАЕ, відіб’ють або в інший спосіб візьмуть під контроль місто і порт Ходейда – це ж може призвести до нового посилення бойових дій з боку ваших опонентів?

Саме тому ми вийшли з пропозицією передати місто і порт Ходейда під контроль та нагляд ООН. Проте хусити протягом останніх 3 років відхиляли будь-які пропозиції встановити перемир’я і тому нам нічого не залишається, як вести бойові дії. У нас є сили і можливості взяти під контроль порт негайно: у нас є авіація, але ми не пускаємо у хід всі можливості. Адже там живе багато мирних людей, які можуть постраждати внаслідок обстрілів, а ми не хочемо допускати масових жертв серед мирного населення.

Окрім цього ми активно допомагаємо єменському народу і надаємо гуманітарні вантажі. У першу чергу найнеобхідніше – це продукти вагою більше 13500 тон. Від початку війни ми надали допомоги на суму 14 мільрдів.

Єменці, які втекли з розгромленого війною міста Ходейда, отримують безкоштовні харчові пайки від благодійного фонду у Сані,
Ємен, 08 липня 2018.
Фото: EPA/UPG
Єменці, які втекли з розгромленого війною міста Ходейда, отримують безкоштовні харчові пайки від благодійного фонду у Сані, Ємен, 08 липня 2018.

Також нашими спеціалістами ведеться робота по знешкодженню мін на території Ємену. Ми маємо великий досвід у сфері розмінування, оскільки збройні сили працювали у минулому на території колишньої Югославії, Афганістану, Лівану та в інших регіонах.

Тим не менше постійно з’являється інформація про загиблих мирних жителів Ємену та втрати серед військових з обох боків?

Від початку кризи ОАЕ ніколи не приховували кількість своїх загиблих. Нещодавно у нас загинули чотири людини і ми привезли тіла своїх військових, відкрито їх пом’янули у присутності керівництва держави і за всіма ісламськими традиціями поховали.

Стосовно втрат зі сторони хуситів у нас немає повних даних, тому що це інша сторона конфлікту, але можу сказати що це сотні людей. Ми хотіли б зазначити,що війська коаліції та ОАЕ намагаються уникнути великої кількості жертв, бо хусити – це все ж таки теж єменський народ, це єменці.

Ви кажете, що хуситів активно підтримує Іран, допомагає зброєю та продовольством. Чи можлива пряма війна Арабської коаліції з Іраном?

ОАЕ та наші союзники Саудівська Аравія є членами ради країн Арабської коаліції. Будь-які військові дії, які ми проводимо, відбуваються у рамках рішень даної організації. Хочу зазначити, що ОАЕ в принципі прагнуть уникнути будь-яких військових дій і будь-якої війни всіма можливими способами.ю Але не варто забувати, що є військові угоди, які передбачають взаємну військову допомогу. Тому ми повинні бути готові до будь-якої ситуації.

Єменські урядові сили за підтримки коаліції на чолі з Саудівською Аравією займають позиції біля портового місто Ходейда, Ємен, 5
липня 2018.
Фото: EPA/UPG
Єменські урядові сили за підтримки коаліції на чолі з Саудівською Аравією займають позиції біля портового місто Ходейда, Ємен, 5 липня 2018.

Оскільки ми говоримо про бойові діъ - яка позиція ОАЕ по ситуації з окупованим Кримом та війною на Донбасі?

Ми підтримуємо закони та територіальну цілісність усіх країн. У тому числі і України.

З початку 2018 року ОАЕ та Україна скасували візи. За більше ніж півроку, які пройшли з того часу, чи збільшилась кількість громадян України, які відвідали Об’єднані Арабські Емірати?

Точні цифри будуть на кінець року, але вже можна сказати, що все більше українців їздить відпочивати та працювати в ОАЕ. Зараз у нас працює більше 11 тисяч українців. Звичайно ми чекаємо на збільшення візитів і збільшення кількості туристів. Загалом в ОАЕ проживають представники більше ніж 200 різних національностей та людей з різним віросповіданням. Ми приймаємо з радістю всіх своїх гостей, всіх хто приїжджає з добрими та мирними намірами. ОАЕ надають всі умови для роботи, для лікування, для туризму.

В ОАЕ працює дійсно дуже багато іноземців. А які саме професії найбільш необхідні зараз?

Найголовніша умова – це досвід, бажання працювати і розвиватись. В ОАЕ постійно з’являються вакансії у сфері розвитку інновацій та досліджень. У нас працюють лікарі з України. Ця спеціальність також важлива для нас. Між нашими країнами встановлені регулярні авіаперевезення, зараз щотижня є більше ніж 30 рейсів між ОАЕ та Україною. Ми провели дослідження і можу сказати, що ця цифра цілком може зрости, є значний потенціал для збільшення авіаперевезень. Тому у наших авіакомпаніях також працює багато людей з України. Наприклад, бортпровідники, які влаштувались офіційно працювати.

Надзвичайний і Повноважний Посол ОАЕ в Україні Салем Ахмед аль-Каабі.
Фото: fashion-diplomacy.com
Надзвичайний і Повноважний Посол ОАЕ в Україні Салем Ахмед аль-Каабі.

У яких сферах економіки співпрацюють країни? Які товари купують ОАЕ в Україні?

Співраця та відносини між ОАЕ та Україною почали більш активно розвиватись після візиту президента України Петра Порошенка до ОАЕ у листопаді 2017 року. Під час візиту були підписані важливі угоди для поліпшення співробітництва між країнами.

Дуже важливо, що був підписаний договір, який звільняє громадян двох країн від необхідності отримувати візи. Це позитивний сигнал, який став поштовхом до збільшення культурного і економічного співробітництва, до збільшення торгового обороту. У минулому році близько 180 тисяч українців відвідали Емірати і ми прагнемо, щоб збільшити цю кількість.

Що стосується торгового обороту, то він був у рамках приблизно 500 мільйонів доларів у минулому році. Ми також прагнемо збільшити його об’єм.

Стосовно продукції експорту та імпорту. У першу чергу ми купуємо українську аграрну продукцію, яку експортує Україна: у нас популярне масло тваринного та рослинного походження. Це також продукція металургії. В ОАЕ експортують алюміній та інші види металів.

Фото: Upgraded Points

Окрім аграрного сектору та металургії в яких сферах економіки є потенціал для збільшення товарообігу? І які товари та послуги можуть запропонувати ОАЕ для України?

Хотів би особливо відзначити, що ОАЕ мають як логістичні можливості, так і людські ресурси для збільшення обсягів торгівлі та збільшення товарообігу з будь-якою країною. У нас є компанії, які працюють в Україні. Наприклад, одна з наших компаній працює в порту Одеси, займається розвитком цього порту.

Також є “Emirates Аirlines”, Etihad – одні з найбільших і найкращих авіаліній у світі. Крім того, у нас є морські порти, які можуть бути використані іншими країнами для перевезення, для транспортування, для реекспорту своїх товарів. Тому перспектив та можливостей для співробітництва дуже багато і ми зацікавленні у більш тісних контактах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram