ГоловнаСвіт

Президент Ірану застеріг Трампа "не гратися з хвостом лева"

"Америка має знати, що війна з Іраном - це всім війнам війна".

Президент Ірану застеріг Трампа "не гратися з хвостом лева"
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані застеріг президента США Дональда Трампа від необдуманих дій, які можуть призвести до війни.

"Пане Трамп, не грайтеся з хвостом лева, про це можна пошкодувати", - цитує Рухані офіційне іранське агентство IRNA.

Виступаючи на зборах іранських дипломатів, президент заявив, що "Америка має знати, що мир з Іраном - це суть миру для всіх, а війна з Іраном - це всім війнам війна".

При цьому Рухані додав, що Трамп не уповноважений спонукати іранський народ діяти проти безпеки й інтересів своєї країни.

Нагадаємо, 2015 року Великобританією, Німеччиною, Китаєм, Росією, Францією і США з одного боку та Іраном - з друго була підписана ядерна угода. Вона передбачала зняття з Тегерана економічних санкцій США і Євросоюзу в обмін на згортання іранською владою ядерної програми.

У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Сполучених Штатів з цієї угоди. Слідом Вашингтон розширив санкції щодо Тегерана.

Інші учасники угоди не підтримали США. Євросоюз заявив, що захистить інтереси європейських компаній, що інвестують в Іран, і дотримуватиметься спільного плану дій щодо іранської ядерної програми.

У травні США висунули 12 вимог, які Іран повинен виконати, щоб уникнути санкцій з боку США. Серед них - відмова від збагачення урану, припинення ракетної програми і доступ ядерних інспекторів до всієї території країни.

Держсекретар Майк Помпео також закликав Іран припинити допомагати терористичним групам на Середньому Сході й хуситам у Ємені, забрати війська із Сирії та відмовитися від "поведінки, що загрожує сусідам".

У липні президент Ірану заявив, що Тегеран може заблокувати експорт нафти з Перської затоки, якщо його власний експорт зупиниться через санкції США.

21 липня цю пропозицію підтримав верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram