ГоловнаСвіт

Intercept: Еквадор готується видати Ассанжа британській владі

Засновнику WikiLeaks загрожує арешт і екстрадиція в США.

Intercept: Еквадор готується видати Ассанжа британській владі
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Еквадор найближчим часом може відмовити засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу в подальшому притулок на території посольства в Лондоні і видати його владі Великобританії.

Про це повідомило видання The Intercept, посилаючись на анонімне джерело, близьке до еквадорського МЗС і канцелярії президента країни.

У п'ятницю в Лондон для участі у Всесвітньому форумі для людей з обмеженими можливостями прибув президент Еквадору Ленін Морено. За твердженням видання, прихована мета візиту - підписання остаточної домовленості між владою двох країн про видачу засновника WikiLeaks. Він запевняє, що Ленін Морено "близький до досягнення угоди, якщо вже не уклав її, про видачу Ассанжа Великобританії". При цьому відмова в наданні притулку і фізична видача може відбутися вже на майбутньому тижні.

Ассанж отримав притулок в посольстві Еквадору в Лондоні в 2012 році. Він не може покинути його територію, оскільки буде одразу затриманий британською поліцією за відмову з'явитися в суд у 2012 році. Видачі Ассанжа домагаються США, де йому загрожує покарання за розголошення секретних даних держдепартаменту.

Раніше МЗС Еквадору заявляло, що Ассанж не може вічно ховатися в їх посольстві в Лондоні. Надання притулку засновнику WikiLeaks вже обійшлося уряду Еквадору в п'ять мільйонів доларів.

У березні 2018 року Ассанжа позбавили всіх засобів зв'язку за порушення обіцянки не втручатися в міжнародну політику. Це сталося після заяви Ассанжа з критикою висилки російських дипломатів із західних країн у зв'язку з отруєнням Сергія і Юлії Скрипалів. У твітах від 26 березня Асанж писав, що вина Кремля в отруєнні Скрипалів не доведена і що висилка російських дипломатів тільки допоможе Кремлю і далі просувати свою версію про змову проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram