ГоловнаСвіт

Колишній король Іспанії став фігурантом корупційного розслідування

З 2008 року в Іспанії розслідували кримінальну справу молодшої дочки короля.

Колишній король Іспанії став фігурантом корупційного розслідування
Фото: EPA/UPG

Суд в Іспанії ініціював розслідування у справі про корупцію, в якій фігурує колишній король Хуан Карлос I, що посідав престол з листопада 1975 по червень 2014 року. Про це повідомили в п'ятницю, 20 липня, іспанські ЗМІ з посиланням на представника суду в Мадриді. За їхніми даними, за день до цього на судове слухання викликали колишнього офіцера поліції Жозе Мануела Вільярехо.

Як речові докази у цій справі є аудіозаписи ймовірної розмови між Вільярехо, ще одним чоловіком, а також жінкою, близько знайомою з екс-королем. На записах вона звинувачує Хуана Карлоса I в корупції та відмиванні грошей.

За свої послуги Хуан Карлос I незаконно отримував винагороду в кілька десятків мільйонів євро, стверджує жіночий голос. Участь підставної особи дозволила монарху виконувати операції з грошима і активами в таємниці від податкових органів. Жінка стверджує, що саме вона була підставною особою.

З 2008 року в Іспанії розслідували кримінальну справу молодшої дочки короля, інфанти Крістіни та її чоловіка Іньякі Урдангаріна. У лютому 2017 року суд міста Пальма-де-Мальорка визнав зятя колишнього короля винним у податкових махінаціях і нецільовому використанні декількох мільйонів євро з громадських фондів. Урдангаріна засудили до 6 років і 3 місяців в'язниці, а також до штрафу в розмірі 512 000 євро.

З дочки короля зняли звинувачення в пособництві корупційній діяльності її чоловіка. Однак суд зобов'язав її виплатити штраф у розмірі 265 тисяч євро за те, що вона користувалася грішми, викраденими її чоловіком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram