ГоловнаСвіт

Росія повинна виплатити 20 тис. євро родичам вбитої журналістки Анни Політковської

Європейський суд з прав людини визнав умисне затягування розслідування.

Росія повинна виплатити 20 тис. євро родичам вбитої журналістки Анни Політковської
Фото: evreimir.com

Російська влада не провела ефективне розслідування вбивства журналістки Анни Політковської і не знайшла її замовників. До такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини, повідомляє прес-служба суду.

Таке рішення означає, що Росія порушила другу статтю Європейської конвенції з прав людини - право на життя. Тому суд зобов'язав державу виплатити родичам Політковської 20 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди.

ЄСПЛ дійшов висновку, що розслідування затягнули без поважних причин.

Заявниками виступали мати журналістки Раїса Мазепа, сестра Олена Кудімова і діти Віра і Ілля Політковські. Скаргу подали ще в 2007 році і кілька разів доповнювали з урахуванням судових процесів у Росії.

Нагадаємо, оглядач "Новой газеты" Анна Політковська була застрелена 7 жовтня 2006 року в Москві, у під'їзді будинку, де вона винаймала квартиру. Слідчий комітет РФ заявив, що вийшов на замовника цього вбивства, тільки в 2011 році. У Росії і за кордоном Політковська була відома як автор публікацій про порушення прав людини, зокрема у Чечні. Як основну версію вбивства слідство розглядало професійну діяльність журналістки.

Раніше сьогодні Генпрокуратура України повідомила про підозру одному з учасників вбивства українського журналіста Василя Сергієнка. Групу підозрюваних затримали через два роки після вбивства, справа ще навіть не дійшла до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram