ГоловнаСвіт

Трамп: США несуть 91% витрат для забезпечення безпеки в Європі

Президент США заявив про нові дані щодо витрат на потреби НАТО.

Трамп: США несуть 91% витрат для забезпечення безпеки в Європі
Фото: EPA/UPG

У 2017 році Сполучені Штати Америки збільшили свій внесок у НАТО до 41 млрд доларів, а в поточному році ця сума може зрости до $100 млрд.

Про це заявив президент США Дональд Трамп в інтерв'ю американському телеканалу Fox News, передає Deutsche Welle.

На чому ґрунтуються його дані, він не повідомив.

Одночасно Трамп знову критично висловився про недостатні, на його думку, витрати на оборону європейських країн НАТО. За його словами, США "несуть 91% витрат, необхідних для забезпечення безпеки в Європі".

"НАТО прекрасне, але воно допомагає Європі набагато більше, ніж нам", - зауважив Трамп.

На саміті НАТО 11-12 липня американський президент укотре закликав партнерів збільшити їх фінансовий внесок у забезпечення обороноздатності Північноатлантичного альянсу до 2% ВВП. За даними дипломатів, Трамп тепер вимагає досягти цього рівня не до 2024 року, а вже в 2019-му.

Разом з тим Трамп заявив про успіх саміту. За його словами, багато лідерів країн НАТО подякували йому за допомогу в об'єднанні Альянсу і привернення уваги до фінансових зобов'язань.

"У нас був дійсно приголомшливий саміт, про який неточно повідомляли багато ЗМІ. НАТО зараз сильне і багате", - написав Трамп.

Нагадаємо, на саміті НАТО в Брюсселі Трамп виступив з ініціативою підвищити з 2% до 4% від національних ВВП мінімальні внески на оборону від кожного члена Альянсу. Раніше президент США направив лідерам країн-членів НАТО послання з вимогою виконати зобов'язання щодо збільшення оборонних витрат. У ньому він заявив, що вже "втрачає терпіння" в очікуванні виконання даних обіцянок.

Президент Литви Даля Грібаускайте охарактеризувала тиск президента США на союзників по НАТО в питанні фінансування оборони як "позитивну агресію, яка принесла успіх".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram