ГоловнаСвіт

Грібаускайте назвала "позитивною агресією" тиск Трампа на союзників по НАТО

"Ми всі ще раз підтверджуємо, що тиск президента Трампа спрацював".

Грібаускайте назвала "позитивною агресією" тиск Трампа на союзників по НАТО
Фото: EPA/UPG

Президент Литви Даля Грібаускайте охарактеризувала тиск президента США Дональда Трампа на союзників по НАТО в питанні фінансування оборони як "позитивну агресію", яка принесла успіх.

Про це вона заявила журналістам у Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми все ще раз підтверджуємо, що тиск президента Трампа спрацював. Те, що я називаю "позитивною агресією", в хорошому сенсі", - сказала Грібаускайте.

Так вона відгукнулася про незаплановану зустріч лідерів країн НАТО щодо фінансування Альянсу, що відбулася з ініціативи президента США. За словами Грібаускайте, учасники цієї зустрічі підтвердили, що країни-члени до 2024 року будуть виділяти на оборону щонайменше 2% від внутрішнього валового продукту.

Президент підкреслила, що за останні роки союзники виділили на оборону на 33 млрд доларів (28,3 млрд євро) більше.

"Для нас, для Литви, це особливо добре. Адже було більше навчань, більше і краще забезпечені армії наших партнерів у нашій країні і регіоні", - зазначила Грібаускайте.

Радник президента Литви Неріюс Алексеюнас повідомив, що інформація ЗМІ про те, що Трамп пригрозив вийти з НАТО, є помилковою. Він пояснив, що президент США закликав голів інших країн активніше підвищувати витрати на оборону і назвав нинішню ситуацію неприйнятною.

Нагадаємо, країни НАТО досягли домовленості наближати свої оборонні витрати до 2% ВВП упродовж 10 років. Трамп наполягає, щоб до 2024 року вони становили "не менш ніж 2%".

Раніше Трамп надіслав лідерам країн-членів НАТО послання з вимогою виконати зобов'язання зі збільшення оборонних витрат. Лист було направлено керівникам Німеччини, Бельгії, Норвегії та Канади, ще в червні. У ньому Трамп заявив, що вже "втрачає терпіння" в очікуванні виконання даних ними обіцянок.

Литва в цьому році обіцяє виділити на потреби оборони 2% від ВВП. Для цього, можливо, доведеться збільшити більш ніж на 10 млн євро оборонний бюджет цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram