ГоловнаСвіт

НАТО офіційно запросило Македонію вступити в Альянс

Македонія зможе стати 30-ю державою - членом альянсу.

НАТО офіційно запросило Македонію вступити в Альянс
Фото: EPA/UPG

НАТО спрямувало Скоп'є офіційне запрошення вступити до Альянсу, після того, як буде остаточно врегульовано суперечку Греції з Македонією про перейменування останньої.

Про це йдеться в проекті підсумкової заяви саміту альянсу, витяги з якої оприлюднені у середу, 11 липня, передає Німецька хвиля.

"Ми вітаємо історичну угоду між Афінами і Скоп'є про перейменування. Відповідно до нашої політики ми вирішили запросити уряд в Скоп'є почати переговори про приєднання до альянсу", - наголошується в документі.

Після завершення всіх необхідних процедур Македонія, як очікується, стане 30-ю державою - членом НАТО.

Суперечка між Грецією і Македонією тривала близько 27 років. Після оголошення про незалежність від Югославії в 1991 році Македонія спричнила обурення греків, оскільки країна використала назву однойменного грецького регіону, який розташований на півночі Греції, на кордоні з Македонією.

Зважаючи на цю суперечку, Греція заблокувала приєднання Македонії до НАТО та ЄС. Крім того, в ООН країна входить до врегулювання суперечки під офіційною назвою "Колишня югославська Республіка Македонія".

У червні міністри закордонних справ Греції і Македонії Нікос Котзіас і Нікола Дімітров підписали угоду, згідно з якою колишня югославська республіка перейменовується на Республіку Північна Македонія.

Референдум щодо нової конституційної назви пройде в Македонії восени. У разі схвалення повинні бути внесені зміни у Конституцію.Крім того, рішення має бути ратифікована парламентом Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram