ГоловнаСвіт

Трамп запропонував партнерам із НАТО подвоїти внески на оборону

Пропонується збільшити оборонні витрати з 2 до 4%.

Трамп запропонував партнерам із НАТО подвоїти внески на оборону
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп під час саміту НАТО в Брюсселі виступив з ініціативою підняти з 2 до 4% від національних ВВП мінімальні внески на оборону від кожного члена Альянсу.

Це підтвердила у середу в офіційній заяві представник Білого дому Сара Сандерс, повідомляє Укрінформ.

"Під час сьогоднішніх виступів на саміті НАТО президент (Трамп - ред.) запропонував, щоб країни (члени Альянсу - ред.) не тільки виконували свої зобов'язання щодо внесків у розмірі 2% від ВВП на оборонні витрати, але і збільшили їх до 4%", - заявила офіційний представник адміністрації США.

Вона також зауважила, що глава Білого дому вже висловлював схожу ініціативу на саміті НАТО минулого року.

"Президент Трамп хоче, щоб наші союзники розділили більшу частину вантажу і, щонайменше, виконали вже взяті на себе зобов'язання", - пояснила Сандерс.

Раніше повідомлялося, що президент США надіслав лідерам країн-членів НАТО послання з вимогою виконати зобов'язання щодо збільшення оборонних витрат. Лист було надіслано керівникам Німеччини, Бельгії, Норвегії та Канади, ще в червні. У ньому Трамп зазначив, що вже "втрачає терпіння" в очікуванні виконання даних ними обіцянок.

Нагадаємо, країни НАТО досягли домовленості наближати свої оборонні витрати до 2% ВВП протягом 10 років. Трамп наполягає, щоб до 2024 року вони становили "не менш ніж 2%".

У червні президент США заявив, що Німеччина надто мало грошей спрямовує на фінансування НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram