ГоловнаСвіт

Із затопленої печери в Таїланді врятували всіх дітей і тренера

Хлопчики перебували в печері з 23 червня.

Усіх 12 дітей вивели на поверхню з печерного комплексу Тхам Луанг у Таїланді. Останніми на поверхню вивели тренера, який супроводжував групу, і одного з хлопчиків.

Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на місцеві ЗМІ.

Рятувальна операція почалася 8 липня. У рятувальників був вибір - почати визволяти дітей якомога швидше, поки погодні умови не погіршилися, або чекати, коли пройде сезон дощів. Хлопчики перебували в печері з 23 червня.

У першому випадку були ризики, пов'язані з тим, що дітям довелося б пливти під водою в темряві, проходячи важкі місця. У другому випадку хлопчикам довелося б пробути в печері кілька місяців. Влада прийняла рішення не зволікати і навчити підлітків підводному плаванню, щоб визволити їх у нинішніх умовах. Раніше у вівторок повідомляли, що фізичне та емоційне здоров'я перших восьми хлопчиків, визволених із затопленої печери, не викликає побоювань. Підняті на поверхню діти пройшли всі необхідні обстеження і здали аналізи крові.

Двох хлопчиків почали лікувати від легеневої інфекції. Вони пробудуть у лікарні щонайменше тиждень.

У декого з врятованих хлопчиків була низька температура тіла, в одного був слабкий пульс, але всі вони вже оговталися. Підвищення температури тіла у дітей також не спостерігається.

Медики розповіли, що спочатку дітей годували розчинною їжею і енергетичними гелями, але тепер їх перевели на легку для засвоювання їжу.

Бачитися з рідними вони можуть поки що тільки через скляну перегородку. Як тільки обстеження підтвердять, що у хлопчиків немає ризику розвитку інфекцій, їм дозволять побачитися з сім'ями. Однак вони все одно повинні будуть триматися від них на відстані не менше двох метрів.

Через те, що діти провели в темряві більш ніж два тижні, вийшовши на сонячне світло, вони змушені носити сонячні окуляри.

Спочатку передбачали, що  група, яка застрягла в печері, може провести там кілька місяців, однак 8 липня губернатор провінції Чіанграй і голова рятувальної місії Наронгсак Оссатанакорн заявив, що в цей час умови ідеальні для рятувальної операції.

Нагадаємо, раніше під час рятувальної операції загинув колишній військовий ВМС Таїланду старшина Саман Гунан. Він доставив хлопчикам і їх тренеру балони з киснем, а сам втратив свідомість на зворотному шляху. Гуна витягнув назовні його напарник, однак повернути його до життя не вдалося.

В операції з порятунку дітей, знайдених у тайській печері, також брав участь дайвер з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram