ГоловнаСвіт

Ефіопія та Еритрея підписали мирний договір

Війна між ними завершилася ще 18 років тому.

Ефіопія та Еритрея підписали мирний договір
Абий Ахмед (слева) на переговорах с Исайясом Афеворки
Фото: twitter.com/fitsumaregaa

Прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед і президент Еритреї Ісайяс Афеворки в понеділок, 9 липня, підписали в Асмері, столиці Еритреї, спільну декларацію про мир.

Як зазначає "Німецька хвиля", Еритрея і Ефіопія збираються виконати рішення стосовно кордону і відновити торговельні й дипломатичні зв'язки. Держави мають намір відшкодувати втрачені можливості і вважають ключовим елементом майбутніх відносин "інтереси і прагнення" своїх народів, підкреслив голова канцелярії прем'єра Ефіопії Фітсум Арега.

Країни, які воювали в 1998-2000 роках, планують "тісну співпрацю з політичних, економічних, соціальних і культурних питань, а також з питань безпеки".

Представники двох країн також підписали угоди про відкриття посольств у столицях і відновлення авіасполучення. Ефіопія, яка не має виходу до моря, отримує право користуватися портами Еритреї.

Нагадаємо, у 2000 році було підготовлено "алжирську угоду", яка була покликана завершити дворічний конфлікт між Ефіопією і Еритреєю, під час якого загинули близько 80 тисяч осіб. В угоді низку спірних територій, зокрема місто Бадме, було віднесено до Еритреї. При цьому Ефіопія відмовлялася вивести з міста представників своєї армії. У 2002 році низка стратегічно значимих позицій перейшла під контроль Еритреї, проте документ не було прийнято Аддіс-Абебою повною мірою.

Еритрея - одна з наймолодших держав у світі. Вона отримала незалежність від Ефіопії в 1993 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram