ГоловнаСвіт

У Румунії звільнили антикорупційного прокурора Лауру Кьовеші

Її відставки вимагала правляча партія.

У Румунії звільнили антикорупційного прокурора Лауру Кьовеші
Фото: EPA/UPG

Президент Румунії Клаус Йоханніс звільнив антикорупційного прокурора Лауру Кодруту Кьовеші, одну з найбільш непримиренних борців з корупцією в країні.

Як зазначає "Настоящее время", раніше президент був категорично проти відставки Кьовеші. Але її звільнення вимагала партія соціал-демократів, яка контролює уряд, і міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер. Він звинувачував Кьовеші в зловживанні повноваженнями, зокрема використанні незаконного прослуховування.

Кілька днів тому Конституційний суд Румунії став на сторону Тоадер і зобов'язав президента звільнити прокурора за поданням міністра юстиції. Одночасно партія Соціал-демократів почала обговорювати процедуру імпічменту президента в разі, якщо він не підкориться рішенню Конституційного суду. Все це могло вплинути на рішення Йоханніса.

Спроби влади позбутися Кьовеші неодноразово призводили до масових протестів по всій Румунії.

Кьовеші порушила більш ніж тисячу кримінальних справ проти корупціонерів усіх рівнів, у тому числі проти брата президента Траяна Бесеску, який призначив її на займану посаду. Вона звинуватила Мірчу Бесеску в тому, що він отримав хабар за обіцянку врятувати ув'язненого злочинця.

У 2015 році вона порушила справу проти мера Бухареста Соріна Опреску, звинувативши його в отриманні хабара в розмірі 25 тис. євро і в тому, що в 2013-2015 роках він отримував "відкати" в розмірі 10% від усіх укладених муніципальних контрактів у місті. Також вона порушила справу проти чинного прем'єр-міністра Віктора Понти. Його звинуватили в підробці, співучасті в ухиленні від сплати податків і відмиванні грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram