ГоловнаСвіт

Європарламент підтримав додаткові перевірки для безвізового в'їзду

Система, що перевіряє особисті дані і судимості, запрацює в 2021 році.

Європарламент підтримав додаткові перевірки для безвізового в'їзду
Фото: Sputnik

Європейський парламент схвалив створення нової Європейської системи авторизації та інформації про подорожі (ETIAS) для поїздок у Шенгенську зону. Відповідне рішення опубліковано на сайті Європарламенту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на сайт ЄП.

Постанову підтримали 494 депутати, 115 проголосували проти і 30 утрималися. Прийнятий документ тепер має офіційно підтримати Рада міністрів, після чого система авторизації буде опублікована в Офіційному журналі. Очікують, що вона почне діяти в 2012 році "Громадяни країн, які не є членами ЄС, що звільнені від візових вимог, повинні отримати дозвіл перед поїздкою в ЄС згідно з новими правилами, які підтримав парламент у четвер", - сказано в повідомленні.

Нова система передбачає додаткові перевірки безвізових мандрівників, а також осіб, які можуть становити небезпеку, нелегальних мігрантів або осіб з епідемічним ризиком.

Громадяни більш ніж 60 країн і територій, де діє безвізовий режим з ЄС, повинні заповнити електронну форму до своєї подорожі і внести особисті дані (включаючи ім'я, дату і місце народження, стать і національність), інформацію про документи для подорожі (термін дії, країну видачі), домашню адресу і контактну інформацію, а також вказати європейську країну з першим в'їздом.

Авторизація для подорожей коштуватиме 7 євро, безкоштовно для мандрівників віком до 18 років і осіб старших за 70 років. Вона буде дійсна три роки або до закінчення терміну проїзного документа.

Заявник також повинен буде повідомляти про судимості за кримінальні злочини, про перебування в зонах військових або інших конфліктів.

Кожна заявка автоматично перевірятиметься у всіх відповідних базах даних, щоб визначити, чи не було використано загублений або вкрадений проїзний документ, а також наявність ордерів на арешт.

Якщо під час перевірки буде позитивна відповідь на будь-яке запитання про кримінальні справи, поїздки в зони конфліктів і наказ про виїзд з країни, дані перевірятимуть вручну і буде оцінюватися ризик безпеки, міграції або епідемії.

Нагадаємо, Україна отримала безвізовий режим з країнами Євросоюзу в 2017 році. За перший рік дії безвізу за кордон за новими правилами з'їздили 555 тисяч українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram