ГоловнаСвіт

Європарламент проголосував за припинення бюджетної допомоги Молдові

Брюссель негативно відреагував на скасування результатів виборів мера Кишинева.

Європарламент проголосував за припинення бюджетної допомоги Молдові
Фото: ecb.europa.eu

Європейський парламент у четвер, 5 липня, затвердив резолюцію про політичну кризу, спричинену скасуванням результатів виборів у Молдові. З документа випливає, що Єврокомісія повинна призупинити виділення бюджетної допомоги Молдові, як це вже відбувалося в липні 2015 року.

"Європарламент вимагає, щоб Комісія призупинила виділення бюджетної допомоги Молдові, використовуючи прецедент липня 2015 року, коли фінансування було припинено після банківської кризи", - цитує резолюцію молдовське видання NewsMaker.

Євродепутати вважають, що механізм призупинення допомоги необхідно застосувати як реакцію на невизнання результатів виборів мера Кишинева. "Цей механізм повинен включати перелік умов, які молдовська влада зобов'язана виконати", - уточнюють у документі. Серед цих умов: визнання результатів виборів мера Кишинева, ефективне, ретельне розслідування крадіжки мільярда, повернення активів і притягнення до відповідальності всіх винуватих.

Нагадаємо, вибори мера Кишинева відбулися в два тури 20 травня і 3 червня. Перемогу на них отримав проєвропейський кандидат Андрій Нестасе, за якого у другому турі проголосували 52% виборців. Представника Партії соціалістів Іона Чобану підтримали близько 48% громадян.

Результати виборів було скасовано на підставі того, що в день голосування Андрій Нестасе оприлюднив на своїй сторінці в соціальних мережах відеозвернення до виборців із закликом прийти на виборчі дільниці та проголосувати. Звернення було кваліфіковано суддями як агітація в день виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram