ГоловнаСвіт

Британська поліція заявила про прорив у справі Скрипалів, - ЗМІ

До отруєння причетні двоє людей, які покинули Лондон через добу після "спроби замаху, вчиненого від імені Кремля".

Британська поліція заявила про прорив у справі Скрипалів, - ЗМІ
Бывший сотрудник ГРУ Скрипаль и его дочь Юлия за несколько часов до отравления.
Фото: mk.ru

Британська поліція домоглася значних успіхів у справі про отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його доньки Юлії в Солсбері.

Про це повідомила газета The Sun.

"Поліцейські, які займаються антитерором, і їхня агентура витратили тижні, полюючи за кілером, озброєним нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Його мішенню були російський агент Скрипаль і його дочка Юлія. І зараз вони (поліцейські, - ред.) переконані, що досягли великого прориву в цій справі", - пише видання.

За даними газети, яка посилається на джерела в поліції, до отруєння Скрипалів причетні двоє людей, які покинули Лондон через добу після "спроби замаху, вчиненого від імені Кремля". Як пише видання, тепер ці двоє "перебувають у Росії під захистом президента Володимира Путіна".

Скотленд-Ярд вважає розслідування одним із найбільших і складних для контррозвідки. Під час нього було проаналізовано понад 4 тис. годин записів з камер спостереження. Нагадаємо, 4 березня Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними в Солсбері. Як з'ясувалося, вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в СРСР. Британські спецслужби вважають, що отруту було виготовлено в Росії.

9 квітня Юлію Скрипаль виписали з лікарні і доставили в безпечне місце. Її батька виписали в травні.

Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великобританії про отруєння. Російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" виготовляли у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також у МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

Отруєння призвело до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією. Великобританія поклала відповідальність за злочин на Москву. Союзники Лондона по ЄС і НАТО підтримали цю позицію. Близько 30 країн оголосили про вислання російських дипломатів на знак солідарності з Британією, Росія відповіла дзеркальними заходами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram