ГоловнаСвіт

Бюро ПАРЄ намагається прискорити повернення російської делегації

Йдеться про "термінову розробку", яка поверне Росію разом з членськими внесками.

Бюро ПАРЄ намагається прискорити повернення російської делегації
Фото: QHA

Бюро парламентської асамблеї Ради Європи прийняло рішення про термінову розробку рішення, яке дозволить повернути російську делегацію до роботи в асамблеї. Про це стало відомо за підсумками засідання Бюро, яке відбулося в Страсбурзі в п'ятницю 29 червня, повідомляє "Європейська правда".

Керівництво асамблеї "прийняло до уваги" всі пропозиції, зібрані протягом року надзвичайним комітетом ПАРЄ за участю російської та всіх інших національних делегацій". З цих пропозицій Бюро виділило ті, які спрямовані на повернення Росії до роботи в ПАРЄ, і доручило регламентному комітету Асамблеї терміново підготувати проект резолюції про зміну правил і процедур ПАРЄ.

"Звернутися до комітету з питань правил, імунітетів та інституційних питань ... підготувати до сесії в жовтні 2018 доповідь за пропозиціями щодо доповнень і змін тих Правил асамблеї, які стосуються підтвердження і заперечування повноважень і прав національних делегацій", - йдеться в прийнятому рішенні бюро.

Зараз в ПАРЄ є право накладати обмеження прав (санкції) на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 і 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. У 2016 році Росія перестала брати участь в роботі асамблеї і не передавала в Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи тривала.

Нагадаємо, в минулому році росіяни перестали платити внески в бюджет РЄ, вимагаючи, щоб до регламенту ПАРЄ було внесено зміни, які не дозволять накладати на них санкції. Ідею зняття санкцій з Росії та відновлення сплати ним внесків до бюджету РЄ відкрито підтримують генсек Ради Європи Ягланд і низка західних депутатів. Остаточне рішення, як очікується, буде прийнято на жовтневій сесії асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram