ГоловнаСвіт

У Росії відкрили нову кримінальну справу проти історика Дмитрієва

Вченого підозрюють "у здійсненні насильницьких дій сексуального характеру".

У Росії відкрили нову кримінальну справу проти історика Дмитрієва
Юрий Дмитриев
Фото: colta.ru

Слідчий комітет Російської Федерації порушив нову кримінальну справу проти керівника карельського "Меморіалу", історика і правозахисника Юрія Дмитрієва.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Як повідомив представник карельського управління СК Віталій Коновалов, історика підозрюють "в здійсненні насильницьких дій сексуального характеру".

Про затримання Дмитрієва стало відомо у середу ввечері, але про причини тоді не повідомлялося.

Два тижні тому Верховний суд Карелії скасував виправдувальний вирок у першій справі Дмитрієва, яким він був визнаний невинним у скоєнні розпусних дій стосовно своєї прийомної дочки і виготовленні дитячої порнографії. Справу було скеровано на новий розгляд.

Нагадаємо, Дмитрієва заарештували в грудні 2016 року за звинуваченням у виробництві порнографічних матеріалів із зображенням неповнолітніх, вчиненні розпусних дій без застосування насильства, а пізніше ще пред'явили звинувачення в незаконному зберіганні зброї. Дмитрієва звинувачували в тому, що він фотографував свою прийомну дочку і зберігав ці знімки у себе на комп'ютері. Сам історик стверджував, що робить це, щоб стежити за здоров'ям дівчинки, яка була дуже хворобливою дитиною.

Під час суду прийомну дочку Дмитрієва Наташу розлучили з батьком.

Більш ніж рік Дмитрієв провів у СІЗО, потім його відпустили під домашній арешт. Справа слухалася в закритому режимі. 4 квітня Петрозаводський міський суд виправдав його за двома найважчими статтями. За статтею "Незаконне зберігання вогнепальної зброї" суддя призначила покарання на два роки і шість місяців обмеження волі. Тоді експертиза не знайшла порнографії в знімках прийомної дочки Дмитрієва.

Дмитрієв з 1990-х років займається дослідженнями репресій в Карелії, зокрема пошуками місць розстрілів та поховань. Найбільша знахідка Дмитрієва - Сандармох, урочище, де були розстріляні 9 тис. ув'язнених.

Після винесення виправдувального вироку Дмитрієв отримав премію Московської Гельсінкської групи за внесок у захист прав людини і став фіналістом премії Бориса Нємцова. Справа Дмитрієва спричинила великий резонанс, на підтримку вченого і правозахисника виступили багато артистів, письменників і музикантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram