ГоловнаСвіт

Лідери "великої коаліції" в Німеччині не змогли домовитися про біженців

Конфлікт виник через один із 63-х пунктів плану МВС щодо обмеження припливу мігрантів.

Лідери "великої коаліції" в Німеччині не змогли домовитися про біженців

У Німеччині керівництво партій, що входять до правлячої "великої коаліції" (ХДС, ХСС і СДПН), не змогло домовитися з приводу біженців на зустрічі у відомстві федерального канцлера в ніч на 27 червня.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Голова фракції християнських демократів у бундестазі Фолькер Каудер після зустрічі висловив сподівання, що сторонам вдасться досягти угоди в найближчі дні. Він нагадав, що питання біженців 1 липня обговорюватимуть партійні органи ХДС і ХСС окремо, після чого 2 липня спробують залагодити суперечку.

Конфлікт щодо одного з 63-х пунктів плану МВС про обмеження припливу біженців розгорівся в червні між ХДС на чолі з канцлером Ангелою Меркель і баварською ХСС, керівником якої є міністр внутрішніх справ Горст Зеєгофер. За пропозицією Зеєгофера, в Німеччину не повинні пускати мігрантів, уже зареєстрованих в якійсь із країн ЄС. Він вимагає, щоб перші країни в'їзду біженців ЄС (наприклад, Італія) брали їх назад прямо з німецького кордону, з чим вони категорично не згодні.

Меркель же вважає, що такий захід суперечить європейським нормам і німецькому законодавству, а також несправедливий стосовно таких країн, як Греція та Італія. Канцлер наполягає на європейському рішенні проблеми. Соціал-демократи в цьому питанні Меркель підтримують.

Нагадаємо, міні-саміт ЄС з питань біженців у Брюсселі, екстрено скликаний 24 червня, не досяг бажаних результатів. Наступну спробу знайти європейське рішення з цієї проблеми Меркель зробить 28-29 червня на черговому саміті ЄС.

Зеєгофер раніше багаторазово погрожував, що в разі відсутності європейського рішення ЄС, він скористається повноваженнями голови МВС і накаже прикордонникам не впускати біженців у Німеччину вже з 1 липня. У Меркель не залишиться іншого виходу, крім як відправити міністра у відставку. Це може призвести до розвалу коаліції і нових виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram