ГоловнаСвіт

Генсек НАТО вважає, що з Росією потрібно вибудовувати діалог

Столтенберг розповів про побоювання союзників у зв'язку з новими розробками ядерної зброї в РФ.

Генсек НАТО вважає, що з Росією потрібно вибудовувати діалог
Йенс Столтенберг
Фото: nato.int

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що з Росією потрібно вибудовувати діалог і стверджує, що не хоче гонки озброєнь з Москвою.

Про це, а також про побоювання союзників у зв'язку з новими розробками ядерної зброї в РФ він розповів в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Я не буду вдаватися в деталі про те, яку інформацію ми маємо про типи зброї, якими володіє Росія. Але суть у тому, що РФ протягом декількох років вкладала чималі кошти в новий сучасний потенціал - і неядерний, і ядерний - і розвивала його. Це викликає серйозні побоювання, оскільки, розробляючи це нове озброєння, Росія знижує поріг використання ядерної зброї під час потенційного конфлікту", - зазначив Столтенберг.

Він підкреслив, що НАТО на таку поведінку Росії відповідає масштабним зміцненням колективної оборони, підвищенням готовності збройних сил, розміщенням військ на сході Альянсу, у країнах Балтії, Польщі та Чорноморському регіоні.

"Усе це робиться для того, щоб послати чіткий сигнал будь-яким потенційним супротивникам, що НАТО готове захищати всіх своїх членів від будь-якої загрози", - додав генсек НАТО.

При цьому він зазначив, що Альянс не хоче нової гонки озброєнь з Росією.

"Ми не копіюємо те, що робить Росія, і не відповідаємо танком на танк, ракетою на ракету або ядерною зброєю на ядерну зброю. Але ми, звичайно, повинні бути впевнені в тому, що НАТО зможе адаптуватися, якщо ми побачимо, що Росія діє ще рішучіше... А також якщо ми побачимо, що Росія хоче використовувати свою військову міць проти сусідів. Ми бачили це в Грузії, тепер спостерігаємо це в Україні. Російські війська також присутні в Молдові без згоди на те молдовської влади", - сказав Столтенберг.

Така модель поведінки РФ, за його словами, склалася протягом останніх декількох років, і НАТО відповідає на неї.

"Ми не хочемо нової холодної війни. Ми не хочемо нової гонки озброєнь і не хочемо ізолювати Росію. Ця країна - наш сусід, і так буде завжди. Для нас мова йде про баланс і про поєднання стримування і діалогу. Ми віримо, що поки ми сильні, поки можемо забезпечити надійне стримування, нам вдасться брати участь у діалозі з Росією", - запевнив генсек НАТО.

Говорячи про перспективи членства в Альянсі для Молдови, Грузії та України, Столтенберг підкреслив, що НАТО підтримує прагнення цих країн, але питання про інтеграцію вирішуватимуть "тільки вони самі разом з 29 членами Альянсу".

"Ми підтримуємо їх прагнення до трансатлантичної інтеграції, співпрацюємо з Грузією і надаємо їй допомогу в проведенні реформ. Ми підтримуємо і Україну. Питання про членство цих двох країн в НАТО вирішуватимуть лише вони самі разом з 29 членами Альянсу. Ніхто, крім них, не зможе втрутитися в цей процес або його заблокувати. Росія не має права вирішувати, що повинні робити її сусіди", - підкреслив Столтенберг.

Нагадаємо, НАТО планує розмістити в Європі додаткові 30 тисяч солдатів на випадок нападу з боку Росії.

У березні Володимир Путін заявив, що в РФ створена і пройшла випробування нова крилата ракета з енергетичною ядерною установкою. При цьому було показано відео випробування такої ракети. За словами Путіна, нова ракета має "необмежений радіус дії і непередбачувану траєкторію польоту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram